САЩ кръстиха астероид на сина на Цецка Цачева

САЩ кръстиха астероид на сина на Цецка Цачева | StandartNews.com

Парламентът може и да не приеме закон за Космоса, но небесно тяло ще носи името на депутатски син. Не България, а САЩ кръщават астероид на наследника на ексдепутата Цецка Цачева - Румен Данговски, млад математик, направил известна България на много международни състезания.

Румен заслужи името му да лети в Космоса след второ място на най-голямото в света състезание за предуниверситетска наука Intel ISEF. В него участват гимназисти, които представят оригинални изследователски проекти в областта на природо-математическите науки и инженерството. Състезанието се проведе в Лос Анджелис, където Румен спечели второ място и 1500 долара като приз за проекта си в областта на математиката. Той е възпитаник на Софийската математическа гимназия, а проектът му, за който "Стандарт" е писал и преди, е в областта на алгебрата.

Според ръководителя на нашите състезатели Константин Делчев наградата астероид да носи твоето име се дава всяка година на носителите на първо и второ място в това състезание. Просто България до момента не е имала друг победител на такова високо ниво. Все още не се знае колко е голямо небесното тяло, което ще се казва "Румен", защото процедурата по наименованието е дълга и не е приключила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай