САЩ и Италия ни връщат антики

Лежим върху злато, но не знаем как да използваме паметниците си, каза Рашидов

САЩ и Италия ни връщат антики | StandartNews.com

София. САЩ и Италия ще ни върнат скоро незаконно изнесени културни ценности. Преговорите са пред финализиране, обяви министърът на културата Вежди Рашидов. До броени месеци чакаме от Ботуша да ни върнат ценни икони. Преди 20 години те са изчезнали от къщата музей на Никола Танев.

Рашидов и вицепремиерът Симеон Дянков връчиха на директора на НИМ Божидар Димитров официалния документ за предаването на близо 10 000 единици артефакти, които досега са представлявали веществени доказателства в прокуратурата. Историкът заяви, че още две-три подобни дарения и музеят ще стане тесен и наистина трябва да се премести в сградата на ЦУМ.

"Ние лежим върху злато, но не знаем как да използваме древните си паметници за културно-исторически туризъм. В момента се изготвя национална стратегия за неговото развитие", съобщи още министър Рашидов, като подчерта и мястото на кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Следващата седмица наши експерти начело с Божидар Димитров заминават за Париж, за да подготвят българската изложба в Лувъра. Идеята е във френския музей да блеснат красотите от българското Средновековие. 

По повод на почетните звания, които се дават, Вежди Рашидов каза, че те нямат академичен  характер и могат да се дадат на всеки, който е помогнал с нещо. Така министърът коментира скандала в Пловдивския университет, след като висшето училище удостои Христо Стоичков със званието Доктор хонорис кауза.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай