13:05 ч.

18.08.14

1 мин.

2365

0

0

Със 100 хиляди лв. разкриват тайните на хълма Трапезица

от Иван Иванов |

Със 100 хиляди лв. разкриват тайните на хълма Трапезица

Велико Търново. Търновските археолози възобновиха проучването на хълма Трапезица с осигурените от министерство на културата 100 000 лв. Работи се на 4 сектора във втората средновековна крепост в старопрестолния град.


Проф. Константин Тотев от Археологическия институт с музей при БАН продължава разкриването на военните съоръжения и кули около Северната порта на крепостта. Преди години той разкри там дворцов ансамбъл на Асеневци.


Колегата му доц. д-р Константин Дочев ще разбулва тайните около запазената крепостна стена до югозападната порта и прилежащите сгради от древния болярски квартал. Доц. д-р Мирко Робов копае около църква №3 на Трапезица, където се разкрива феодален комплекс. М.г. той откри накрайник на архиерейски жезъл, изработен от кост. Уникалната находка е в подкрепа на хипотезите, че комплексът на Трапезица е бил обиталище на ръкоположения за архиепископ Василий в периода до изграждането на Патриаршията на Царевец. Предстои да се установява дали артефактите ще докажат наличието на архиепископски ансамбъл.


Гл.ас.Деян Рабовянов за 7-ма година проучва Южния сектор на крепостта във Велико Търново, където около една от главните улици е разположен голям жилищен квартал от втората половина на XIV век.
Разкопките на хълма ще продължат до края на октомври.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент