Със 100 хиляди лв. разкриват тайните на хълма Трапезица

Със 100 хиляди лв. разкриват тайните на хълма Трапезица | StandartNews.com

Велико Търново. Търновските археолози възобновиха проучването на хълма Трапезица с осигурените от министерство на културата 100 000 лв. Работи се на 4 сектора във втората средновековна крепост в старопрестолния град.

Проф. Константин Тотев от Археологическия институт с музей при БАН продължава разкриването на военните съоръжения и кули около Северната порта на крепостта. Преди години той разкри там дворцов ансамбъл на Асеневци.

Колегата му доц. д-р Константин Дочев ще разбулва тайните около запазената крепостна стена до югозападната порта и прилежащите сгради от древния болярски квартал. Доц. д-р Мирко Робов копае около църква №3 на Трапезица, където се разкрива феодален комплекс. М.г. той откри накрайник на архиерейски жезъл, изработен от кост. Уникалната находка е в подкрепа на хипотезите, че комплексът на Трапезица е бил обиталище на ръкоположения за архиепископ Василий в периода до изграждането на Патриаршията на Царевец. Предстои да се установява дали артефактите ще докажат наличието на архиепископски ансамбъл.

Гл.ас.Деян Рабовянов за 7-ма година проучва Южния сектор на крепостта във Велико Търново, където около една от главните улици е разположен голям жилищен квартал от втората половина на XIV век.
Разкопките на хълма ще продължат до края на октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай