Сърцето на Филип спря изведнъж (ОБЗОР)

Сърцето на Филип спря изведнъж (ОБЗОР) | StandartNews.com

Първородният син на президента почина в Трета градска болница за по-малко от 12 часа

Екип специалисти цяла нощ се борили за живота на усмихнатия тийнейджър

Неочаквана трагедия сполетя семейството на президента Росен Плевнелиев. Първородният му син Филип (14 г.) почина вчера преди обяд. "Днес, 8 август, ни напусна първородният ни син Филип. Той беше добро и слънчево дете - даряваше радост на нас и на всички, които го познаваха". Съобщението за смъртта на усмихнатия тийнейджър, както всички го познават, бе публикувано в сайта на Президентството в 14.07 ч в събота.

"В този изключително труден за семейството момент съпругата ми, двамата ни синове и аз молим да бъдем оставени на спокойствие в скръбта ни", пише още в съобщението на държавния глава.

Според неофициална информация първородният син на Росен Плевнелиев е издъхнал в сърдечното отделение на столичната Трета градска болница. 14-годишният Филип е бил приет в петък вечер със сърдечни проблеми. Той е постъпил по спешност в Националната кардиологична болница, където се намира единствената детска кардиохирургична клиника в страната. Лекарите са направили всичко възможно, за да спасят живота на момчето. Но въпреки всичко не са успели да овладеят състоянието му. Филип е издъхнал за няколко часа.

Най-вероятно диагнозата му е била остра сърдечна недостатъчност. "Тя се развива за броени часове и за съжаление фатален изход в тази ситуация не е рядкост", коментираха лекари. Нито родителите на Филип, нито докторите са знаели или очаквали момчето да има подобни проблеми. Според докторите в последните си дни тийнейджърът не е претърпявал инцидент, който би довел до тежкото му състояние.

"Семейството на президента и самият той бяха съкрушени от новината. Президентът бе пребледнял, когато около 7 часа в събота сутринта влезе в болницата", разказа служител от клиниката. Цялата държава вчера бе покрусена от изненадващата смърт на Филип Плевнелиев. Политици от управлението и от опозицията поднасяха своите съболезнования към държавния глава и неговото семейство. В социалните мрежи хиляди българи също изказаха съболезнованията си към Росен Плевнелиев.

В. "Стандарт" изказва своите съболезнования на семейството на президента Росен Плевнелиев.

Вълна от черни ленти във Фейсбук

Вълна от черни ленти се появи във Фейсбук минути след като прессекретарят на държавния глава Росен Плевнелиев разпространи информацията за смъртта на първородния му син. Хиляди българи изказваха в социалната мрежа съболезнованията си. Повечето от тях публикуваха черни лентични в знак на съпричасност с тежката загуба за семейството на президента. "Не можем да си представим мъката Ви, г-н Президент, нека Филип почива в мир", пишеха повечето българи.

"Шалом": Скърбим като за наше дете

Организацията на евреите в България "Шалом" изпрати съболезнователен адрес до президента Росен Плвнелиев във връзка със трагедията, сполетяла семейството му. "Уважаеми господин Плевнелиев, скъпи Росене, от името на Организацията на евреите в България "Шалом" и лично от мое име изказваме нашите искрени съболезнования на Вас и Вашето семейство за сполетялото ви нещастие", написа в писмото Максим Бенвенисти, председател на организацията. "Приемаме Вашата загуба като загуба на член от нашата общност, ние скърбим заедно с Вас. Но Бог ни учи, че нещастията трябва да ни правят по-силни. Разбираме Вашата болка като баща и в този труден за Вас момент сме убедени, че ще намерите сили да изпълнявате мисията си на държавен глава и един от най-видните политически ръководители на нацията. Още веднъж бихме искали да изразим подкрепата на българската еврейска общност в личната Ви болка и скръб", пише още в съболезнователния адрес на "Шалом".

Шоубизнесът в нета: Спрете коментарите, сведете глави!

Представители на шоубизнеса призоваха в социалните мрежи да се спре със злобните коментари и обиди към президента. "Много пъти съм критикувал човека, но това не ме прави животно. В мъката всички хора сме равни. Моите искрени съболезнования към Росен. Нека в такива моменти политическите или бизнес пристрастия останат на заден план и нека човечността да проговори. Спрете злобните и идиотски коментари и оставете човека на мира в мъката си", написа във фейсбук рапърът Мишо Шамара.

Актьорът Иван Ласкин също се включи в социалната мрежа с остри коментари срещу злорадствата на неизвестни хейтъри по адрес на Плевнелиев. "Покайте се, засрамете се, осъзнайте се! Това е детенце и татко му го е загубил! Засрамете се пред мъката му и гледайте надолу от срам!", написа Ласкин. Естрадната изпълнителка Кичка Бодурова също сподели мъката на държавния глава в личния си профил във фейсбук. "Господи каква трагедия! Най-лошото... съжалявам и Бог да прости сина на г-н Плевнелиев! Само на 15 г?... Как се намират сили, за да преживееш това? Моите съболезнования!", коментира певицата.

Фен на Манчестър Юнайтед

Момчето имало блог от 8-годишно

Запален фен на "Манчестър Юнайтед", колекционер на вицове за блондинки, талантлив блогър и най-вече любящ син и батко. Така близките и приятелите ще запомнят Филип Плевнелиев - лъчезарно и умно момче.
Най-големият син на президента редовно и почти професионално е коментирал в Twitter играта на любимия си отбор. Следил е изкъсо последното дерби между "Манчестър Юнайтед" и градския му съперник "Манчестър Сити" на 8 янури. Тогава двата тима се срещат за Купата на Англия.

Преди началото на срещата Филип казва: "Днес е мачът на истината", след което се радва възторжено на първия гол на Уейн Рууни. После ликува с младата надежда на момчетата на сър Алекс Фъргюсън - Дани Уелбек. Малко е разочарован от Рууни, който изпуска дузпа, но все пак тържествува, щом "Юнайтед" повеждат с 0:3 насред стадиона на съперника след добавка: "Дузпа!! Рунииии.... изпуска :(... добавка.... ГООООЛ!!!!! 0-3. Не може да стане по-хубаво."

Най-големият син на президента Росен Плевнелиев е бил почитател на един от доайените в тима - Пол Скоулс. Когато той стъпва на терена след смяна, коментарът на Филип е: "Скоулс влиза в игра - какъв НЕВЕРОЯТЕН момент!!!".
Фейсбук пък показва тънкото чувство за хумор на момчето, особено по отношение на блондинките. Има десетки шеги по адрес на руси дами. Един от последните вицове, които Филип е отбелязал, че харесва, е от 2 декември 2014 г. "Една блондинка пита друга защо държи главата си над включена печка. А онази й отговаря - казаха ми да си опичам акъла." Друг харесван от президентския син виц е: "Защо Бог е създал блондинката? Защото овцата не може да донесе бирата от хладилника..."

Филип Плевнелиев е един от най-младите блокъри у нас, казват приятелите му.
Блогът е разделен на няколко части - у дома, в училище, спорт, други. "Моето име е Филип. Започвам този блог на осем години. Имам двама братя. Правя си блог, защото искам да си имам дневник, който и другите да гледат". Това пише преди три години Филип. Другите блогъри с интерес разглеждат снимките му. Доста възхищение получава фото, на което той и един от другите му двама братя свирят на пиано.

В рубриката "Спорт" Филип пише, че всеки уикенд ходи на тенис кортовете на Малееви да тренират. През уикендите трите момчета отскачат до Борисовата градина, за да ритат футбол. Преди време майка му забранила да играят футбол у дома, тъй като счупили една лампа. От блога на Филип става ясно, че той е изключително любящ син и грижоден батко: "Днес с мама бяхме в CITY CENTRE SOFIA на пазар. От Пикадили купихме две риби за Никулден общо 2 килограма и половина. По пътя на връщане с мама ходихме пеша, аз носих рибата и памперсите на Павел, а мама всичко останало. Рибата беше вкусна, аз дори успях да я снимам".

И Желев преживя голяма трагедия

Първият демократично избран президент Желю Желев също преживя голяма лична драма по време на своя мандат. През 1993 г. неговата малка дъщеря Йорданка се самоуби в президентската резиденция "Бояна". По това време Желев е на посещение в Кувейт, а службите с голямо закъснение съобщават на бащата за трагичния инцидент. Желев научава скръбната вест минути преди самолетът му да кацне в София.

Според публикации от онзи период 22-годишната Йорданка се оплаквала, че някой я трови с радиоактивна храна и непрекъснато чува гласове. Тя прави два неуспешни опита да се самоубие - първо реже вените си, след това опитва да се отрови. На третия път успява, като се обесва. Майка й Маруша я открива да виси на вътрешната стълба във вила 23 в Бояна, в която се помещава семейството на държавния глава. Години след смъртта на Йорданка на гроба й непрекъснато има свежи цветя.

Родителите й са засадили там вечнозелени кипариси. Хора са ги виждали често, разказват, че идвали непрекъснато и оставяли любимите й сладкиши. На гроба била забелязвана и сестра й художничката Станка Желева. След тази трагедия семейството на Желю Желев се затвори и съпругата му се дистанцира от повечето му публични изяви. Мария Желева почина на 9 декември 2013 г. Президентът Желю Желев си отиде от този свят на 30 януари тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай