Съпрузите с бесилото живеели безоблачно

Съпрузите с бесилото живеели безоблачно | StandartNews.com

Радвали се на 4 деца и внуци, печелели добре от строителство, билки и дюнери

Васви не оставил предсмъртно писмо, така и не се научил да пише

710-те жители на шуменското село Черноглавци се молят за две неща - да няма самоубийства и гръмотевици. Пет човека са били поразени от гръм през последните 25 г., твърди кметът Салим Осман. През последните няколко дни всички в селото са шокирани и скърбят за семейство Сюлейман. В неделя 49-годишната Гюлшен слязла в приземния етаж на къщата им и поставила примката около врата си. За щастие, била спасена от роднини. Часове по-късно 50-годишният й съпруг Васви се обесил. Синът му го свалил от въжето и го закарал в спешното отделение в близката община Венец, но лекарите само констатирали смъртта. Все още е мистерия защо съпрузите, които според местните много се обичали, направили фаталната крачка. Хората коментират, че вероятно не могъл да преживее, че жена му е опитала да се самоубие.

Цялата рода и жителите на село Черноглавци изпратили днес в последния му път Васви Сюлейман. "Всички реваха, пищяха. Голяма мъка. Жена му Гюлшен не беше на себе си. Защо го направиха, чудим се. Такъв весел човек беше Васвито", казват жителите на селото. Те не знаят да има оставено предсмъртно писмо. А и Васви бил неграмотен, не можел да пише.

Причината за семейните неволи не били пари, предполагат черноглавчани. Семейство Сюлейман не живеели охолно, но не страдали от липса на пари. Те

имали четири големи деца

- трима синове и една дъщеря. Били работни, помагали си. Занимавали се със строителство. Още преди тридесетина години Васви започнал да прави канали, живеели в София в определен период от време. Синовете му също били строителни работници и ходели по обекти в няколко града. "Те са голяма работа, работни момчета", казват за тях в селото. Някои от членовете на фамилията били на гурбет в чужбина. Братът на Васви работел в Испания, а сестра му - в Германия, твърдят местните. За да успеят да си дойдат за погребението, било насрочено за сряда.
Васви и жена му пък купили фургон, за да правят дюнер-кебап и

обикаляли по събори и сватби

Тъкмо бизнесът им потръгнал, и нещастието се случило. Навремето семейството се занимавало и с изкупуване на билки.
Според съселяните им Васви бил любител на чашката и понякога посягал на жена си. Въпреки това обаче двамата се обичали. "Големи купони правят, не жалят пари за веселбата. Ей, преди седмица, внучето им навърши една годинка, направиха рождения ден като сватба", казват черноглавчани. Те жалят Гюлшен, която била добра жена. "Пуснали са я за погребението, сега пак ще я приберат в болницата", казват съселяните й. Във вторник жената била изписана от интензивно отделение на шуменската болница.

Семейство увисна на въжето, отложиха Байрама

Драмата, сполетяла семейството в село Черноглавци, е дежавю на подобна отпреди 5 г., но в другия край на България.
През ноември 2010 г. най-големият ислямски празник Курбан Байрам в гоцеделчевското село Брезница бе отложен за първи път заради двойно самоубийство. Тогава 73-годишният Шабан Джугдан и 70-годишната му съпруга Азиме бяха намерени обесени на първия етаж в къщата им. На зловещата гледка се натъкнал братът на Шабан. Той от дълго време се притеснявал за здравето и поведението на роднините си и често ги посещавал. Бабата страдала от психическо заболяване и била хоспитализирана в клиника. Тя и друг път е правила опит за самоубийство, като си е рязала вените. Дядото също изпадал в депресия и пиел лекарства. Двамата не бяха оставили предсмъртно писмо. Мотивите за самоубийството не бяха известни.

Във фаталната сутрин дядо Шабан излязъл с кончето си по земеделска работа. Когато се е върнал около обед, видял жена си обесена. От мъка надянал въжето на шията си.

Шабан и Азиме имали трима синове, единият от които е изселник в Турция, другите двама живеят със семействата си в Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай