Само една партия не е злоупотребявала с ЕГН-та

Константин Пенчев препоръча на засегнатите граждани да сезират прокуратурата

Само една партия не е злоупотребявала с ЕГН-та | StandartNews.com

Според омбудсмана трябва да има законодателни промени и санкции за партиите

София. Само една партия не е злоупотребявала със списъците за регистрация в Централната избирателна комисия, съобщи омбудсманът Константин Пенчев пред TV7. Той обаче не съобщи коя е партията, а само че е „голяма" и че е в парламента.

„Централната избирателна комисия да излезе със списък на позора, в който се вижда с колко фалшиви подписа се е регистрирала всяка партия. На ухо ми казаха, че от всички само една е изрядна – голяма е, парламентарно представена", каза Пенчев.

След началото на скандала с нереалните подписи в партийните списъци стана известно, че името на омбудсмана също фигурира в такъв, без той да се е подписвал. Константин Пенчев посочи, че вече е сезирал прокуратурата и препоръча на всички граждани да направят същото.

"Не знам откъде са ми взели имената и ЕГН-то, кой ме е подписал е друг въпрос. За мен е ясно, че в България има развит пазар на лични данни... Сигнализирах за това главния прокурор, който лично трябва да проследи до края този скандал, ЦИК и Комисията за защита на личните данни. Всички граждани трябва да го направят същото, за да покажат, че сме непримирими да се злоупотребява с нашите права", заяви Пенчев.

По думите му по смисъла на Наказателния кодекс случилото се е престъпление, но по-важното е, че за пореден път сме показали как можем да заобикаляме законите. Според него след този случай трябва да има законодателни промени и санкции са злоупотребилите с лични данни партии, без обаче да се ограничава прозрачността.

Според него този случай за пореден път показва, че институциите у нас не си вършат работата. Какво е правила досега Комисията за защита на личните данни, попита Константин Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай