Само 70% от вноските във фонд идват навреме

Само 70% от вноските във фонд идват навреме | StandartNews.com

Между 65% и 75% са осигурените лица, за които в универсалните пенсионни фондове редовно се превеждат осигурителните им вноски. При категорийните работници редовността на осигуровките в професионалните фондове е още по-ниска. Това стана ясно на семинар на пенсионноосигурителните дружества по повод промените в Кодекса за социално осигуряване и ефекта им върху пенсионната система и икономиката на страната.

"Не са редки случаите, когато категорийни работници (първа и втора категория) имат само по 300 лв. в партидите си в професионален фонд, но при пенсионирането си НОИ им изчислява максимална пенсия според документите за осигурителните им доходи, които те представят", посочи Йордан Христосков, бивш щеф на НОИ, който също бе участник в семинара. Две могат да бъдат причините за това разминаване - или представяне на фалшиви документи, или масово работодатели декларират начислени високи осигуровки, които обаче не са платени, посочи Христосков.

Нередовното и забавено превеждане на осигурителни вноски във втория стълб на пенсионната система е сериозен проблем, който се премълчава, смятат пенсионноосигурителните дружества. Те представиха актюерски разчети, според които без спестяване в универсален професионален фонд пенсията, получавана само от НОИ, ще е по-ниска. Сметките обаче са валидни за редовно внасяне на осигуровки през целия трудов живот на един работещ. Така например един мъж, започнал работа през 2000 г. ,при 40 години трудов стаж и вноски върху среден осигурителен доход би получил пожизнена пенсия от универсалния си фонд в размер на 554 лв. Сумата е изчислена при средногодишна доходност, постигната до момента, в размер на 5,16%. Наред с това той ще получи 927 лв. пенсия от НОИ. Общо сумата е 1481 лв. Ако обаче е избрал да се осигурява само в НОИ, пенсията му ще е 1383 лв.

При по-високи доходи ефектът от двете пенсии - от НОИ и от универсален фонд, ще е още по-значим, заяви Йордан Христосков, един от експертите в изработването на тези разчети.

Наши гонят висока пенсия с гурбет

Българи в предпенсионна възраст масово отиват на гурбет, за да си докарат по-висока пенсия, с която да живеят спокойно в родината. Само за няколко години работа на Запад те могат да получат по неколкостотин евро, с които да живеят едва ли не царски у нас, след като излязат в трудов отдих, съобщи Дарик радио. Някои от българите дори напускат работа в родината и хукват на гурбет само и само да си докарат по-висока пенсия след години. Други пък са останали без препитание у нас, теглят заеми, да си осигурят средства за заминаване и след години да имат шанс за достойни старини у нас. Това обаче може да стане само ако работодателят, например в Испания, плаща осигуровки върху реалната им заплата. Ако нашенците работят на черно, се прощават завинаги с надеждите за пенсия от чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай