Само 4 роми без адресна регистрация в „Кремиковци”

Само 4 роми без адресна регистрация в „Кремиковци” | StandartNews.com

Гонят ги от циганските махали в съседните общини

Проверките на адресните регистрации на жителите на ромското гето в Гърмен не установиха масово преселение на хора. Общинските служители и полицията днес установиха на място само четирима незаконно пребиваващи цигани, на които са съставени актове. "От няколко дни нелегално живеещите в квартал "Кремиковци" хора се изнасят. Чувам, че преселението върви с пълна сила и с просто око се вижда, че присъствието в махалата видимо е намаляло", коментира кметът на общината Минка Капитанова. Според нея хората без документи и адресна регистрация са си тръгнали, уплашени от случващото се в района.

Роми от квартал „Кремиковци" в Гърмен опитаха преди дни да се настанят в циганската махала в Гоце Делчев, но местните им събратя ги прогониха.

Десетина каруци и още толкова бусове с многолюдни семейства пък се заселиха в землището съседния общински център Сатовча. Обяснили, че катунът ще остане там временно, за да берат билки, гъби и горски плодове в планината. „Не са правили опит да заживеят в наша ромска махала. Няма напрежение между местни и новодошли роми. Край Сатовча по това време всяка година идват не само от Гърмен, но и от целия регион, за да берат гъби, билки и боровинки. Няма нищо необичайно в това. Остават няколко дни, после заминават на друго място", обясни кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Служители на кметството и полицаи вече са връчили предупредителен протокол на мургавите пришълци да не крадат и да не замърсяват, да спазват обществения ред, защото ще бъдат санкционирани. Всичко е нормално, следим ситуацията, няма да позволим напрежение, увери управникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай