22:00 ч.

30.01.12

3 мин.

8956

4

0

Само 10 лева за адвокат срещу парното

от Мила Кисьова |

Само 10 лева за адвокат срещу парното
Снимка: Стандарт Нюз

София. Народът си намери нов евтин адвокат срещу парното, тока и водата - федерациите на потребителите. Организациите подават ръка на всеки закъсал със сметките срещу сумата от 10 лева за членски внос.

Всеки ден около 50-60 души минават през софийския офис на Федерацията на потребителите, показа проверка на "Стандарт". Потърпевшите, които търсят помощ, са главно длъжници на "Топлофикация София", която ги е осъдила и предала събирането на задълженията в ръцете на бирниците. Двамата консултанти във федерацията не смогват да приемат всички и се налага да връщат някои за следващия ден.

Бумът на осъдени от топлофикациите, които търсят защита, е от две години, но сега има истински пик. По данни на Федерацията на потребителите годишно "Топлофикация София" завежда дела срещу най-малко 5000 души. Като всяко дело се точи средно две години.

Масово хората твърдят, че изобщо не са били известявани за започнала съдебна процедура срещу тях, обясниха от федерацията. Други са били нехайни към призовките и не са се явявали в съда. Не са реагирали и на съдебната заповед да заплатят дълга си. Така са изпуснали възможността за възражение. А голяма част от осъдените имат достатъчно причини да не са съгласни със сумите, които са им начислявали топлинните счетоводители. Повече изобщо не искат да ползват услугата на топлофикация и отдавна са разкачили радиаторите.

За съжаление когато вече има изпълнителен лист, е по-трудно да се реагира, казва Ивета Минковска, зам.-председател на Федерацията на потребителите. Затова съветът й е бързо да се действа веднага след получаване на първата съдебна заповед за парично задължение. Ако се спази срокът за обжалване, има голяма вероятност в съда да отпадне значителна част от дълга към топлофикация. Причината е, че тогава влиза в сила 3-годишната давност. Т.е. длъжникът ще плати сметките за парно само за последните три години. А масово задълженията са от поне 5-6 години.

Във федерацията потърпевшите получават съвети как да опишат мотивите на своето възражение и как да го подадат. "Обикновено ни търсят бедни хора или възрастни пенсионери, които нямат пари за адвокати", казва Минковска. За оказаната помощ от федерацията искат единствено консултираните да станат нейни членове срещу членски внос от 10 лв. "Учим хората как да се явяват в съда и какво да говорят. Делата не са сложни, човек спокойно може сам да изкаже възражението си, но много от потребителите изобщо не са влизали в съд и се притесняват", обясниха от федерацията. До момента с тяхна помощ съдът е определил като недължими 1,753 млн. лв. по 1586 дела. Сумата представлява около 30% от това, което иска "Топлофикация София", като основно е опростена по давност.

На хората най-вече им липсва информация и ние се опитваме да им я дадем, казва Константин Павлов, експерт от Федерацията на потребителите. От година особено настъпателни са частните съдия-изпълнители, сключили договор с Топлофикация да съберат задълженията. Хората се притесняват, че ще им вземат апартамента, но по закон основното жилище е неприкосновено, казва Павлов.

Уреди като печки и хладилници, които са важни за домакинството, също не могат да бъдат конфискувани. Не се допуска и запор върху доходи от трудова дейност и от пенсии до 270 лв. Обезщетение за майчинство също не може да бъде прибрано.Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Той · 22:04 · 03.11.2015
Пълна подигравка е тази федерация!!!
мим · 07:52 · 21.05.2015
Федерациията е перачница за пари!Всеизвестния гологлав мъж накичен с евтини дрънкулки,с дразнещ глас крещи на възрастните хора. С думите"довиждане, следващия" ежедневно си тръгват разочаровани старци не разбрали за какво са платили.Тази на вид нищожна сума, е необлагаем доход за гологлавия тарикат и майка му която издава картите, и ако считаме, че 10 000 души годишно имат нужда от техните услуги, то това са чисто и просто сто бона годишно за добър ден и довиждане.
leo · 12:21 · 31.01.2012
Кога ще влезе правителството да ревизира най-накрая Топкофикация?Как не фалира при положение, че никой не плаща?До кога ще тормози българският народ с пезпрецедентно високоте сметки, от неработещи радиатори, които българина е свалил, защото няма пари да плаща и въпреки всичко Топлофикация си измисля какво ли не ,за да му начислява пари, които няма кой да плати?
Kubrat · 10:56 · 31.01.2012
Ха така! Пускайте по-често такива статии и то ако може на първите страници във вестниците, че хората да могат да се информират и да си знаят правата! Тая мутрофикация трябва в най-скоро време да фалира и да бъде заличена от всемирните анали :):)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент