Само 10 лева за адвокат срещу парното

Само 10 лева за адвокат срещу парното | StandartNews.com

София. Народът си намери нов евтин адвокат срещу парното, тока и водата - федерациите на потребителите. Организациите подават ръка на всеки закъсал със сметките срещу сумата от 10 лева за членски внос.

Всеки ден около 50-60 души минават през софийския офис на Федерацията на потребителите, показа проверка на "Стандарт". Потърпевшите, които търсят помощ, са главно длъжници на "Топлофикация София", която ги е осъдила и предала събирането на задълженията в ръцете на бирниците. Двамата консултанти във федерацията не смогват да приемат всички и се налага да връщат някои за следващия ден.

Бумът на осъдени от топлофикациите, които търсят защита, е от две години, но сега има истински пик. По данни на Федерацията на потребителите годишно "Топлофикация София" завежда дела срещу най-малко 5000 души. Като всяко дело се точи средно две години.

Масово хората твърдят, че изобщо не са били известявани за започнала съдебна процедура срещу тях, обясниха от федерацията. Други са били нехайни към призовките и не са се явявали в съда. Не са реагирали и на съдебната заповед да заплатят дълга си. Така са изпуснали възможността за възражение. А голяма част от осъдените имат достатъчно причини да не са съгласни със сумите, които са им начислявали топлинните счетоводители. Повече изобщо не искат да ползват услугата на топлофикация и отдавна са разкачили радиаторите.

За съжаление когато вече има изпълнителен лист, е по-трудно да се реагира, казва Ивета Минковска, зам.-председател на Федерацията на потребителите. Затова съветът й е бързо да се действа веднага след получаване на първата съдебна заповед за парично задължение. Ако се спази срокът за обжалване, има голяма вероятност в съда да отпадне значителна част от дълга към топлофикация. Причината е, че тогава влиза в сила 3-годишната давност. Т.е. длъжникът ще плати сметките за парно само за последните три години. А масово задълженията са от поне 5-6 години.

Във федерацията потърпевшите получават съвети как да опишат мотивите на своето възражение и как да го подадат. "Обикновено ни търсят бедни хора или възрастни пенсионери, които нямат пари за адвокати", казва Минковска. За оказаната помощ от федерацията искат единствено консултираните да станат нейни членове срещу членски внос от 10 лв. "Учим хората как да се явяват в съда и какво да говорят. Делата не са сложни, човек спокойно може сам да изкаже възражението си, но много от потребителите изобщо не са влизали в съд и се притесняват", обясниха от федерацията. До момента с тяхна помощ съдът е определил като недължими 1,753 млн. лв. по 1586 дела. Сумата представлява около 30% от това, което иска "Топлофикация София", като основно е опростена по давност.

На хората най-вече им липсва информация и ние се опитваме да им я дадем, казва Константин Павлов, експерт от Федерацията на потребителите. От година особено настъпателни са частните съдия-изпълнители, сключили договор с Топлофикация да съберат задълженията. Хората се притесняват, че ще им вземат апартамента, но по закон основното жилище е неприкосновено, казва Павлов.

Уреди като печки и хладилници, които са важни за домакинството, също не могат да бъдат конфискувани. Не се допуска и запор върху доходи от трудова дейност и от пенсии до 270 лв. Обезщетение за майчинство също не може да бъде прибрано.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай