Съмнения за ебола в България

Съмнения за ебола в България | StandartNews.com

Българин, завърнал се преди три седмици от Сиера Леоне, е приет в столична болница с оплаквания, наподобяващи симптомите на ебола, разказа пред Нова телевизия свидетел, чиято майка е била настанена в същата болница, „през няколко кушетки" от въпросния мъж.

Според bTV болният е бил в "Токуда", а после е преместен във ВМА. Шефът на Клиниката по инфекциозни болести Камен Плочев обаче отрече за такъв случай. Чака се официално изказване на здвравния министър Петър Москов.

Очевидецът, който се представи като Росен пред Нова телевизия, разказа, че след като майка му била стабилизирана, той започнал да се заслушва в разговорите на лекарите, които обсъждали състоянието на другия пациент. Говорели, че анамнезата му е като при малария, имал треска, не се хранил от 20 дни.

След като се прибрал, на Росен се обадила разплаканата му майка, която научила, че преди три седмици пациентът с треската се бил върнал от Сиера Леоне. Това хвърлило в паника всички пациенти на болницата, тъй като Сиера Леоне е сред страните, които са най-тежко засегнати от епидемията ебола.

Министерството на здравеопазването (МЗ) потвърди появилата се информация, че български гражданин със симптоми на вируса ебола е пристигнал от Сиера Леоне и е настанен във Военномедицинска академия за изследвания.

Заболял от ебола българин няма, каза за Фокус д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Тя заяви, че има човек, който подлежи на наблюдение и изследвания в момента. „За да се каже, че някой е заболял от ебола трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма. Очаква се министърът на здравеопазването Петър Москов да направи изявление. За момента има данни, защото човекът е пристигнал от заразена страна", поясни д-р Мира Кожухарова.

От края на декември м.г. досега от тежката заразна болест са починали близо 5500 души. Броят на заразените с болестта надхвърля 15 000.

Заразата тръгна от Западна Африка, но постепенно стигна до САЩ и Европа. Двама испански духовници се заразиха в Либерия и Сиера Леоне и починаха в родината си, като при лечението им инфекцията достигна и до медицинска сестра, която беше излекувана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай