Сакскобургготски за службите: Трябва да е ясна историята

Сакскобургготски за службите: Трябва да е ясна историята | StandartNews.com

Трябва да е ясна историята, каквато е била. Дали човек носи дадена титла или изпълнява дадената длъжност са различни работи. Така Симеон Сакскобургготски коментира пред БНТ решението на Светия Синод да споменава в богослуженията си Симеон II като цар на българите.

През 1946 г. трябва да се върнем и оттам да видим за какво иде реч. Не виждам защо трябва да се превръща в дискусионна материя нещо, което дори не е светско, дори не засяга толкова хората. Църквата е институция, която е изцяло независима, каза Сакскобургготски.

Трябва да попитате хората, който е прочел историята мисля, че е наясно дали съм цар или не. Интересно е да се видят реакциите, понякога са малко пресилени и извън контекста, но те са право на всеки един човек, допълни той.

Той подчерта, че е изпълнявал всевъзможни функции, "но това е разбиране за усещане и възпитание".

Попитан дали е обиден от реакцията на политици, а и на президента Росен Плевнелиев за това, че църквата реши Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите, самият Сакскобургготски отговори, че не става въпрос за обида, всеки има право да тълкува.

По думите му решението по никакъв начин не застрашава републиката. Той даде пример с президентите, които дори и да са бивши, ги наричаме господин президент. "Не виждам какво толкова е застрашаващо. Това е решение на църквата. Не виждам защо трябва да търсим сложни тълкувания, интерпретации. Дали църквата е близо днес до хората, всеки един от нашите сънародници си има мнение за това. Църквата е институция, наскоро преди няколко дни чествахме 1150 г. от Покръстването, мисля, че това стига като гаранция, че е една трайна институция, която е много важна във всяка една държава. Вярата е нещо, което е много важно", каза още Сакскобургготски.

На въпрос дали се връща в политиката, той отговори, че не е точно така. "Това са феноменални фантазии и митове. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката като политика е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата. Каузата ми е България, в която съм се родил. Наистина на моята възраст съм видял какво ли не, та да търся и да се нуждая от нещо. Има нормални отношения, които са приети навсякъде и по този начин могат да се избегнат всякакви слухове и измишльотини, но не виждам защо се търсят винаги субективни обяснения за неща, които са съвсем нормални и приети навсякъде и които не създават никакво напрежение. Хората се интересуват от по-съществени работи като приоритета ни пред света. Успехите, това са неща, които ни засягат всички далеч повече", подчерта Сакскобургготски.

Въпрос на прагматизъм е и е важно да се стигне до главното – интересите на България, оттам нататък не са необходими гръмки фрази и изказвания. Невинаги се налага само да се прави това, което "великите сили" правят, добави Сакскобургготски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай