Съкровището от Рогозен в Брюксел (ОБЗОР)

Съкровището от Рогозен в Брюксел (ОБЗОР)  | StandartNews.com

Онлайн регистърът на Чудесата вече се прави в НИНКН

Рогозенското съкровище става посланик на българския Северозапад в Брюксел. По инициатива на "Стандарт" в Европейската комисия през септември ще бъде организирана изложба "Чудесата на България".

Предложението направи главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова при старта на кампанията "Чудесата на България 2016" във Враца. Идеята веднага бе подкрепена от председателя на парламента Цецка Цачева, министъра на туризма Николина Ангелкова, съветника на Вежди Рашидов проф. Николай Овчаров, кметове и учени.

Изложбата ще включва ритони и фиали от най-голямото сребърно тракийско съкровище и уникални златни накити от Могиланската могила. Ще направим всичко, което зависи от Народното събрание, за да се случи изложбата, обеща Цецка Цачева.

В следващите дни "Стандарт" и кметът на Враца Калин Каменов ще пратят официално писмо в Министерството на културата. Министър Ангелкова пък гарантира, че ще съдейства кабинетът да приеме необходимите процедури, за да може през септември в европейските институции да се говори за наследството на траките. Вицепрезидентът на Европейската комисия и българските евродепутати също са съпричастни към инициативата.

За шеста поредна година главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова даде старт на националната кампания "Чудесата на България". Първата дискусия за 2016 г. събра в Регионалния музей на Враца председателя на НС Цецка Цачева, министъра на туризма Николина Ангелкова, губернатора на Враца Малина Николова, 13 кметове от областите Враца и Видин, народни представители от властта и опозицията, учени и бизнес. Домакин на форума бе кметът на Враца Камен Калинов.

Държавно рамо за уроци по родолюбие

Избираме музей на годината, историци и археолози преподават сред съкровищата

Държавно рамо получи инициативата на "Стандарт" за уроци по родолюбие в музеите. Децата до 18 години да посещават безплатно съкровищниците, културно-историческите атракции и галериите като част от учебната програма, предложи във Враца главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Сред съкровищата на Регионалния исторически музей тя даде старта за 2016 г. на най-мащабната кампания за опазване на културно-историческото наследство у нас "Чудесата на България". Залата на РИМ Враца се оказа тясна за десетките участници в старта на "Чудесата на България" за 2016 г. "Стандарт" събра на една маса председателя на НС Цецка Цачева, министъра на туризма Николина Ангелкова, губернатора на Враца Малина Николова, съветника на Вежди Рашидов - Николай Овчаров, 13 кметове от областите Враца и Видин, шефове на музеи, историци, археолози, бизнес. Домакин на форума бе кметът на Враца Калин Каменов.

Инициативата известни учени да преподават история сред артефактите вече

 получи одобрението на Министерство на културата и на комисията по култура в НС. За 3 март "Стандарт" направи 20 урока по родолюбие в музеите на България, които показаха, че учениците имат огромно желание да се запознават с историята на място, сред артефактите, каза г-жа Бозукова.

Само човек, който пази традициите си, познава корените си, материалното и нематериалното културно наследство на дедите ни може да е достоен гражданин на България, носещ патриотизма и родолюбието, подкрепи идеята и г-жа Цецка Цачева. Зад нея застана и министър Ангелкова. Зам.-председателят на парламентарната комисия по наука и образование доц. Борислав Великов пое ангажимент да съдейства комисията да обсъди възможностите за регламентиране на повече открити уроци по родолюбие в музеите, културно-историческите атракции и галериите. Ние дори не осъзнаваме колко сме богати с природата и историята си, съгласи се и кметът на Враца Калин Каменов. След форума самият той се включи в организирания от "Стандарт" открит урок за Априлското въстание, който акад. Константин Косев изнесе пред деца от Враца в музея.

С кои от чудесата в музеите се гордеем най-много ще кажем всички ние, българите, в националния електронен вот "Чудесата на България" 2016 г. Музей номер 1 на годината е новата категория в гласуването, съобщи още Славка Бозукова. Освен в традиционните категории "Културно-историческа атракция", "Археологическо откритие" и "Съкровища" българите ще класират и съкровищниците на страната. Амбицията ни е не само да възродим интереса към музеите, но и да ги превърнем в притегателни центрове за развитие на туризма, каза г-жа Бозукова.

В България има над 200 музея - национални, общински, ведомствени, тематични. Голямата ни цел е влизането на колкото може повече деца в тях, продължи главният редактор.

Културно-историческият туризъм е безспорен приоритет за нас, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че продължава работата по създаване на интерактивна карта за инвестиции в туризма, която ще показва на бъдещи вложители възможните проекти, посочени от кметовете.

Министерството на културата е отпуснало част от средствата за дигитализация на културното наследство, съобщи директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Даниела Джуркова. Създаването на електронна база данни на паметници, археологически разкопки, книги, скулптури, предмети на бита, дрехи и различни други артефакти е стартирало още преди време с отделени средства от бюджета на НИНКН. Това обаче е било крайно недостатъчно, обясни Джуркова. И благодари на министъра на културата Вежди Рашидов и на всички отговорни институции за отделените за целта средства, чакани с години. Проблемът при опазване на културното наследство винаги са парите, неясната собственост, проблеми за уточняване между инвеститорите. Тя обаче препоръча да се побърза с уреждането на собствеността, за да има възможност да се търсят алтернативни източници на финансиране по програми, вместо все да се чака на държавата. Тя посочи, че в чужбина се знае повече за родното наследство и забележителности, отколкото у нас. Арх. Джуркова също подкрепи идеята за уроците по родолюбие и бе категорична, че образованието е основата за положителна промяна.

Помогнахме за нови обекти в ЮНЕСКО

СЛАВКА БОЗУКОВА, главен редактор на в. "Стандарт

През 2012 г. кампанията "Чудесата на България" отново започна от Северозапада - от Балчик и Видин. За този период Белоградчишките скали и пещерата Магура не само станаха чудо номер 1 на България, но две от чудесата на Северозапада - чипровският килим и пещерата Магура, получиха своето международно признание.

Чипровският килим, заедно с пернишката традиция "Сурва", които бяха в топ 10 на Чудесата за 2012 г. и в предложенията ни за нови български обекти в ЮНЕСКО, вече са под закрилата на световната организация. Миналата година те бяха официално включени в списъка за защитеното световно нематериално културно-историческо наследство. Магурата пък влезе в индикативната листа на България и сега предстои завършването на процедурите по официалното й влизане в ЮНЕСКО заедно с още един обект, за който "Чудесата на България" се бори от 5 години - Александровска гробница. Нейните документи също са придвижени.

Ще покажем в Брюксел Рогозенското съкровище

Цецка Цачева,
председател на 43-ото НС

Народното събрание ще съдейства за това Рогозенското съкровище да бъде представено в Европейския парламент. Това би бил чудесен начин да се покаже част от българската история, от това, че сме горди наследници на древни народи, които са обитавали нашите земи и са оставили уникални произведения на изкуството. Информирана съм, че еврокомисар Кристалина Георгиева и български евродепутати също са съпричастни към инициативата. Сигурна съм, че всички институции, които имат отношение към това, ще направят необходимото, за да може до края на 2016 г. такава изложба да бъде организирана.

Убедена съм, че уроци на открито сред природни забележителности, археологически паметници, както и в богатите музейни зали ще бъдат много по-впечатляващи и по-запомнящи се за нашите деца. Добра е и идеята да има Ден на отворени врати за музеите, за да може богатството, което съхраняват в техните фондове, да се познава и да бъде по-близо до децата.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Кметовете с пари за културен туризъм


Предоставяйте безплатно земя на стратегически инвеститори, предлага Благой Рагин

Целево да се отпускат на кметовете средства за туризъм, включително и за опазване, реставрация и социализация на културното наследство. Парите да се дават от целенасочените инвестиционни програми на правителството за подпомагане на регионите, включително и на Северозападния. Това предложи депутатът зам.-председател на парламентарната група на Реформаторския блок Борислав Великов. Това трябва да бъде обсъдено в Съвета за развитие. Законовите мерки за опазване на културното наследство трябва да включват варианти и за подкрепа на кметовете, обясни той. Председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин предложи на кметовете и държавата да си помогнат и сами. Той подчерта, че 10 години чака подобна среща, на която изпълнителната, законодателната власт, бизнесът, научните среди и археолозите да седнат на една маса. Имаме голям потенциал и резерви, посочи Рагин. И даде пример за оползотворяването им със сръбския град Аранджеловац. От никому неизвестно градче то се превърнало в известен курорт благодарение на далновидността на местната власт. Те поканили инвеститор, на когото дали безплатно земя срещу инвестиция в туризма от 30 милиона евро. Резултатът е, че градчето от калибъра на Вършец се превръща в спа столица на Сърбия. У нас също трябва да се помисли за подобни стимули за инвеститорите, които ще доведат след себе си развитие и просперитет за местните хора. Ето я идеята - да даваме безплатно земя на инвеститорите срещу вложения, заяви Рагин.

Фолклорен събор и сватби край Враца

Враца съживява народните обичаи и традиции с мащабен фестивал в полите на Балкана. През лятото за пръв път ще се проведе Северняшки фолклорен събор край пещерата Леденика, в който ще се включат танцови състави от целия Северозапад. Това съобщи кметът на града Калин Каменов по време на дискусията за "Чудесата на България". Дрескодът ще е народната носия, а влюбени двойки ще могат да се врекат във вечна вярност по традициите на Северозапада, обясни кметът. Калин Каменов подчерта, че регионът има стотици малки природни забележителности, които си заслужава да бъдат популяризирани.

"Наскоро мои приятели ми казаха нещо, което ме зарадва и притесни в същото време. Споделиха ми, че най-големият проблем на нашия край е, че един уикенд не стига, за да се разгледат всички забележителности в региона. Това е наистина така. Тук има толкова много история, природа и археология, че и една седмица не стига, за да се налюбува човек на всичко, което има в този красив край", категоричен бе Каменов. Градоначалникът допълни, че културно-историческите забележителности ще са основа за съживяване на Северозапада. "Доволен съм, че акцентът на тазгодишната кампания на вестник "Стандарт" е Северозападът и Враца, заяви Каменов. Кметът на Враца бе категоричен, че всички общини трябва да си съдействат за популяризиране на региона и допълни, че очаква съдействие от страна на Министерството на туризма в тази насока. Кампании като "Чудесата на България" ще доведат повече туристи в региона, смята Каменов.

Двойно повече туристи в Белоградчик

Два пъти са се увеличили туристите в Белоградчик, след като прочутите местни скали спечелиха първо място в кампанията "Чудесата на България" преди 4 години. Това обяви кметът на града Борис Николов. 100 000 са си купили билети за крепостта край Белоградчик, а мнозина са разгледали природните феномени край града и безплатно. Парите и пътят безспорно са важни, но най-важно е качеството на туристическия продукт, категоричен бе той.

Конгрес събира елита в туризма

България ще е домакин на първия световен конгрес за древни цивилизации и модерен туризъм. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. На събитието, което ще се проведе в края на ноември, са поканени над 1000 гости от бизнеса, държавните и местните власти. Поканени са и 100 министри. Богатствата на Северозапада са изключително много и за съжаление голяма част са непознати, обясни министърът. И подчерта, че усилията на ръководеното от нея ведомство са да ги направи по-популярни. 280 000 са посетилите региона, което е изключително малък брой туристи, подчерта Ангелкова. И посочи, че се работи, за да се привлекат туристите от круизните кораби, акостиращи във Видин да разгледат местните забележителности.

Ангелкова помага на Вършещ

Министерството на туризма преговаря от 1 година със здравното ведомство за прехвърляне на собствеността върху царското казино и банята във Вършещ. Това каза министър Николина Ангелкова в отговор на кмета Иван Лазаров. Той има амбицията да възроди двете сгради, паметници на културата, за да развива културно-исторически туризъм. Лазаров припомни, че Северозападът, заради изоставането преди години, е пропуснат при презастрояването, което сега е огромно предимство за развитие на туризма. Градът се слави с лековитите си вода и въздух. Казиното пък е първото построено у нас. Чест гост в него е бил принц Кирил, братът на цар Борис Трети.

Вършец е умалено копие на Баден-Баден, искаме да стане център за балнеология и СПА, каза Ангелкова.

План за спасяване на Видинската синагога

Министерството на културата ще направи всичко възможно да е полезно при решаване на случая със синагогата във Видин. Това заяви съветникът на министър Вежди Рашидов проф. Николай Овчаров по време на форума на "Стандарт" във Враца.
Той припомни, че от 2008 г. насам ведомството се опитва да консервира и реставрира най-голямата синагога на Балканите, която е в окаяно състояние и се руши с всеки изминал ден. Още тогава започват опитите да се финансира раставрацията по първата ОП "Регионално развитие", обясни Овчаров. През 2011 г. еврейската организацията Шалом, която е собственик на синагогата, също е отказала проект за консервация и реставрация. През 2013 г. нов опит това да се случи е направил министър Петър Стоянович. Синагогата е отстъпена за ползване от Шалом на Министерството на културата, но за да се изпълни проект, е нужно прехвърляне на собствеността върху синагогата и земята на държавата. Министерството на културата има готов проект за превръщането на синагогата в музей на Жул Паскин и ще върне собствеността на еврейската общност след реставрацията.

Подобен проблем има не само със синагогата, но и с емблематичната за града крепост "Баба Вида", каза Фионера Филипова, директор на Историческия музей във Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай