Съдът в Монтана остави в ареста мъжа, виновен за камиона-ковчег

Съдът в Монтана остави в ареста мъжа, виновен за камиона-ковчег | StandartNews.com

Окръжният съд в Монтана остави в ареста 32-годишния Цветан Цветанов от Лом, заподозрян за смъртта на 71 бежанци от камиона-ковчег, открит изоставен на магистрала в Австрия. Мярката за неотклонение гледа състав с председател съдия Олег Софрониев. Той представи задържания като българин, баща на две деца – на 9 и на 15 години, безработен, жител на квартал „Младеново" - Лом. Арестуван е в Лом на 31 август въз основа на европейска заповед за арест, издадена от австрийска прокуратура. Причината – участие в престъпна група за трафик на хора. Обвинен е за смъртта на 71-те бежанци, която е причинена умишлено.

Според окръжния прокурор на Монтана Нина Борисова европейската заповед е редовна и отговаря на изискванията. Издадена е от прокуратурата на Айзенщат – Австрия. Цветан Цветанов е обвинен за умишлено убийство чрез затваряне на хора в херметически камион, контрабандно превозване на хора и умишлено излагане на обществото на опасност. Тя призова съда да вземе в предвид тежестта на деянията, в които е обвинен Цветан Цветанов. Тези деяния са наказуеми и по австрийските, и по българските закони. И в двете страни за това се предвижда доживотен затвор.

Защитникът на Цветанов – адвокат Светлин Славков, заяви, че европейската заповед не е преведена и в нея е вписано само името на лицето, без ЕГН. С това име може да има много лица, мотивира се той. Арестът на Цветанов бил извършен и без европейската заповед да бъде преведена. Целта е лицето да бъде осигурено за следващи действия, но това може да стане и с друга мярка за неотклонение. Няма опасност Цветанов да се укрие. Той има и чисто съдебно минало, има постоянен адрес, семейство и няма други провинения, изтъкна защитникът.

Съдия Олег Софрониев обяви, че европейската заповед за задържане има необходимите реквизити. В нея се твърди, че е превел от Унгария в Австрия криминално бежанците и е причинил смъртта им. Това са достатъчни основания за зъдържане. Има риск Цветанов да се укрие, а деянията му са опасни за обществото, каза съдията.

В понеделник окръжният съд ще реши още дали Цветанов да бъде екстрадиран по искане на австрийските власти. Това вероятно ще стане.

Цветан Цветанов е един от първите, чиято дейност около нелегалния превоз на бежанците е била разкрита от австрийските власти. В момента на ареста той се е намирал в дома си в квартал „Младеново" на Лом. Бил е под домашен арест заради разследване у нас за трафик на хора. Преместен е на следния ден в следствения арест на Монтана.
Цветан Цветанов притежава къща в квартал „Младеново". Съпругата и майка му са на работа в Италия. Той се занимавал с прекарване на хора с бус от Лом към Германия и Италия. Возел гастарбайтери и техни роднини, които им отивали на гости. Прекарвал и багажи. Докарвал е и автомобили втора употреба. Вероятно е работил заедно със задържания в Унгария друг ломчанин Методи Георгиев.

Семейството на Цветан Цветанов минава за едно от предприемчивите в ромския квартал. Не е разчитало на социални помощи. Баща му, вече покойник, се е занимавал със съоръжения по луна-парковете на събори и панаири. Майка му сега работи в чужбина. Според съкварталците му, има син на десетина години, който живее и учи в Лом. Гледа го сестрата на майка му. За по-голямо дете не говорят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай