Събраха 68 000 лв за български ученици и студенти-сираци

Събраха 68 000 лв за български ученици и студенти-сираци | StandartNews.com

София. Над 68 000 лв. бяха събрани снощи на 11-та годишна благотворителна вечеря, която организира Американската търговска камара в България в подкрепа на ученици и студенти-сираци за тяхното образование и успешно начало в живота. По традиция, по време на вечерята, по случай предстоящия Ден на благодарността, на таен и явен търг се разиграват картини и подаръчни ваучери, с които се събират средствата за децата. Тази година се бяха регистрирали 240 представители на фирми-членове на камарата.

Явното наддаване тази година бе за четири произведения върху платно на български художници, сред които и творба на проф. Греди Асса, а в тайното участваха ваучери за спа уикенди, нощувки и вечери в луксозни хотели и ресторанти, както и не по-малко атрактивните смартфон, таблет и кафемашина, предоставени от членове на камарата. „По време на вечерята бяха събрани 37 000 лв., от корпоративни и индивидуални дарители", съобщиха за Стандарт от Камарата.

И добавиха, че отделно от корпоративни дарения са събрани още 28 000 лв., като най-големи дарители са компаниите Дънди прешъс, Фама консултинг, Уникредит Булбанк и ВМ Финанс груп (издател на сп. Мениджър).

Освен това са събрани и 3300 лв от благотворителна томбола, отново организирана от Американската търговска камара, по случай Деня на независимостта, 4-ти юли.

Средствата се събират за два проекта, първият от които е стипендии за отличен успех по проекта „Готови за успех" за ученици и студенти сираци. За учебната 2013/2014 г. учениците получават стипендия от 1000 лв., а студентите – 2000 лв. Вторият проект е т.нар. Фонд "Старт-ъп" - подкрепа за успешна трудова реализация на млади хора под формата на стажове, курсове, менторска помощ.

Стипендиите „Готови за успех" са уникални не само с това, че се осигуряват изцяло от дарения – както от фирми, така и от частни лица, но и защото водещ критерий е успехът на кандидатите. „Програмата подкрепя младежите не просто защото са ощетени от съдбата, а защото имат изключително добри постижения и отличен успех. В този смисъл програмата е и предприемаческа", подчертаха от Камарата.

На своята благотворителна вечер през 2012 г. камарата събра 62 800 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай