Събориха всички незаконни постройки в Стара Загора

Събориха всички незаконни постройки в Стара Загора | StandartNews.com

Започва разчистването на терена след което ще бъде залесен

Стара Загора. Всичките 55 незаконни постройки в парк „Борова гора" в Стара Загора бяха премахнати. Вторият ден от операцията започна отново в 7.00 ч. тази сутрин и премина нормално. Сега само продължава . разчистването на терена след което ще бъде залесен и ще се превърне отново в парк. Продължава да има засиленото полицейско присъствие, и в първата нощ след събарянето на незаконните постройки имаше през патрулни коли и усилен полицейски наряд, който пазеше имуществото и покъщнината в район.

Още от рано сутринта ромите чиито къщи бяха бутнати разчистваха и събираха материалите, но трябва да ги преместят извън терена за да не пречат при разчистването му, предупредиха от Общината.

Някои от ромите твърдяха че са спали под открито небе, но повечето от тях временно ще се преместят при свои близки и роднини.

На мястото сутринта беше общинското ръководство с кмета Живко Тодоров и беше посрещнат от тези които са без покрив над главите си в момента.

След разговор с част от тях Тодоров ги покани на среща в Общината следобяд, която се осъществи и на нея присъстваха шестима представители от тези които вече нямат къщи.

Те бяха запознати от заместник - кмета Йордан Николов, който е ръководител на щаба относно възможностите за настаняването им в общински жилища или получаване на отстъпено право на строеж, на цени с преференция, ако се регистрират като социално слаби. На срещата присъства и Зюмбюла майката на три деца, която единствена от всички беше подала молба и настанена за кратко в общинско жилище, но впоследствие се отказа.

Зюмбюла не обясни точно защо се е отказала, но категорично заяви, че искат със съпруга си да си закупят парцел, който ще им предостави Общината и там да си построят законна къща. Освен нея беше и жената станала известна с това , че влезе във всички емисии с "припадъка си" в понеделник пред камерите. Тя пък иска да купи общинско жилище.

"Подготвили сме два вида заявление - за закупуване на парцел и за общинско жилище и в момента сме заделили пет, защото има общо 180 молби, но решихме да предоставим пет жилища за някой от тях които са крайно нуждаещи се", каза Николов.

Зюмбюла попита заместник - кмета как ще ги заплатят тези места. , дали веднага, защото ги нямаме тези пари и останахме само със счупени керемиди и работата ни е зле.

"Дали веднага, защото ги нямаме тези пари и останахме само със счупени керемиди и работата ни е зле.Искаме да се спре тази цигания, да си вземем тухлите и да се преместим и да не сме длъжници към Общината . Вече почти имаме материала от три стаи и коридор", каза Зюмбюла.

Предоставени са 80 общински парцела в кв. „Три чучура север", на които желаещите могат да ползват отстъпено право на строеж.

Според предварителните разчети парцелите ще бъдат около 300 квадрата място, съгласно строителния план който е приет. И върху тях може да се застрои максимум 120 квадрата , може и по малко според нуждите на всяко семейство. Ромите бяха предупредени, че за да се започне строеж, трябва да имат проект защото няма как да стане.

Кметът Живко Тодоров отново настоя, че живеещите там нямат по-специални права, те трябва да кандидатстват по надлежния ред за откупуване на земя и право на строеж.

"Общината не може да бъде единствената активна страна, освен права, ромите имат и задължения. Действията ни са напълни законни и целесъобразни" , добави градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай