С ушу боят става изкуство

С ушу боят става изкуство | StandartNews.com

Родните майстори печелят 5 титли и още 16 медала на последното европейско

Ушу не е просто боен спорт, а комбинация от традиция, финес и сила. Звучи като приказка от Изтока, но дори една тренировка в спортен клуб "Академик- Златен тигър" стига, за да се впечатлиш от китайските бойни изкуства. Екип на "Стандарт" гостува на едно занимание, в което участваха млади състезатели между 7 и 12 години. Посрещнаха ни облечени в традиционните костюми "ифу" и заредени с енергия и хъс.

"У" означава боен, "ШУ" - изкуство. Ушу е общото наименование на китайските бойни изкуства, известни у нас и като кунгфу. Те включват над хиляда стилове, между които традиционният китайски бокс санда, добре познатото у нас тай чи и още много разновидности. Всички те имат хилядолетна традиция като постоянно са се развивали и усъвършенствали. В миналото техниките им са били най-строго пазена тайна и са се предавали от баща на син, от учител на ученик.
Чак в края на ХIХ и началото на ХХ в. Ушу получава по-широко разпространение в Китай. В средата на миналия век започва и популяризацията му по целия свят.

Както всяко друго бойно изкуство, ушу набляга изключително много на дисциплината и морала. В него има за всекиго по нещо. За разлика от повечето бойни спортове може да се практикува и от малки, и от големи. Всеки може да си избере стил, който му допада. Санда например е насочен към по-екстремните натури. Има демонстративни стилове, в които няма никакъв риск някой да бъде наранен. Други стилове пък са много подходящи за подрастващи, защото включват упражнения, които подобряват стойката, координацията и правят децата по-уверени.

В днешно време все повече нараства популярността и на спортната разновидност на ушу, известна като "модерно" ушу. То е създадено чрез смесване на основните техники на няколко традиционни стила. Две са основните дисциплини при него: самостоятелно "таолу", което е еквивалента на "ката" в карате, и предварително хореографирани двубои, чиято цел е по-скоро демонстративна. Младите хора намират спортното ушу за изключително атрактивно, заради използваните в него традиционни за Китай оръжия - тояга, сабя, меч и копие.

Основна разлика между традиционното и модерното ушу е начинът на изпълнение. При традиционните форми стремежът е към изпълнение по същия начин, по който движението е практикувано и преди хилядолетия. Много от класическите техники са неприложими на практика. Те се пазят като изкуство, а не като форма на бойна техника. При спортното ушу се набляга повече на физическата подготовка, на силата, концентрацията, координацията на движения. Целта е практикуването на бойна форма, която да бъде адекватно оценявана и конкурентоспособна спрямо другите бойни спортове.
Ушу е един от най-популярните спортове не само в Китай, Япония, Малайзия, Виетнам, но също в Русия, САЩ и някои южноамерикански държави.

Говорейки за Европа обаче положението стои по друг начин. Българската федерация по ушу, създадена през 1990 г., е пример за тежкото положение, в което се намират китайските бойни спортове на Стария континент. Тя е една от най-малките спортни федерации в страната. Не разполага със свои бази, финансирането е оскъдно. Спортните клубове работят в училищни салони, читалища или в бази на други клубове. Въпреки това българските състезатели са завоювали десетки медали. На последното европейско първенство по ушу България взима 5 златни медала, 6 сребърни и 10 бронзови. Едно от най-ярките имена в българското ушу е Камелия Колева, която беше единствената българка със специална покана за придружаващи спортове на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Други родни асове са многократният европейски шампион Искра Бонева и подвизаващият се и като съдия Петър Драгоев.

В момента родните майстори са в трескава подготовка за насроченото за 29 ноември "Mr. Bricolage републиканско първенство по ушу", което ще се проведе в баскетболната зала на ЦСКА благодарение на спонсорството на веригата магазини "Mr. Bricolage".

Може да започнеш както на 4, така и на 80 г.

Лиляна Чобанова, треньор в СК "Академик-Златен тигър" (София)

- От колко време се занимавате с ушу?
- Вече 7 години, а от пет и преподавам на деца. Състезател съм по традиционен тай дзи сюан.
Тази година на Европейското първенство в Стара Загора спечелих бронзов медал на тай чи със сабя. На това първенство празнувахме и 30 години ушу в Европа. Беше прекрасен юбилей с наистина страхотна организация от старозагорци, които догодина ще бъдат отново домакини на европейско, но по състезателното модерно ушу.
- С какво ушу е по-различно от другите бойни изкуства?
- Красотата на ушу е в детайла на всяко едно движение. Особено при спортното ушу и тай дзи сюан, като по-бавен и медитативен стил, всяка една подробност е важна. Стойката, всяко движение на ръката, на най-малката част от тялото променя цялостното ти усещане. Може би най-ценното е, че бойните изкуства променят човека към по-добро - към повече търпение и уважение. Хубавото на ушу е, че може да тренират както 4-годишни хлапета, така и хора на 80 години. Който е влязъл и е видял какво правим, рядко си тръгва от залата. В ушу може да започнеш на всяка една възраст. Движиш се нагоре докъдето ти стигне волята.
- Защо ушу не е особено популярно спрямо други бойни изкуства?
- Може би самото наименование ушу е непознато за хората, които го знаят като кунгфу. А и за разлика от таекуондо и карате ушу още не е олимпийски спорт. Федерацията ни винаги е отворена към всички клубове, които имат желание за работа с хората. Дава се възможност на всеки един да тренира.
- Какви са очакванията за републиканския шампионат?
- За първи път от 10 години насам републиканско състезание ще се проведе в София. Очакваме около 100 деца от 5-6 клуба. Конкуренцията е доста ожесточена. Школите в Бургас, Варна, Пловдив и Русе са най-силните. Общините в тези градове подкрепят страшно много провеждането на всяко едно състезание. Предоставят се безвъзмездно зали, помага се финансово. В София се набляга повече на по-утвърдените спортове. Столичната община има програми, по които бихме могли да кандидатстваме, но много рядко се случва да бъдем одобрени. Сега кандидатстваме за домакинство на световното първенство 2016 г. за деца и юноши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай