С тържества отбелязваме Съединението – 6 септември

Снимка: visitplovdiv.com

С тържества отбелязваме Съединението – 6 септември | StandartNews.com

България отбелязва днес 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив. Празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица", където митрополит Николай ще отслужи молебен. В тържеството ще участват президентът Румен Радев и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „Родолюбие" ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението, „където всеки може да усети духа на това време", казва директорът на Историческия музей Стефан Шивачев, цитиран от БНР.

В музея вечерта официално ще бъде открита и изложбата „Пловдив в културната история на България". Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение", по време на която слово ще произнесе държавният глава Румен Радев.

В София тържественото честване на годишнината от Съединението ще започне в 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. В церемониите ще участват Националната гвардейска част и вокален ансамбъл "България". В цялата страна военни ще се включат в церемониите по отбелязването на годишнината от Съединението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай