С носии и без GSM на събора в Копривщица

С носии и без GSM на събора в Копривщица | StandartNews.com

Всички гости и участници на Националния събор на българското народно творчество "Копривщица" да са с народни носии и без телефони. Това е желанието на кмета на града Генчо Герданов. Идеята на управника е хората напълно да се потопят в българщината на прадедите ни. XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица ще се проведе на 7, 8 и 9 август на 8 сцени. Участниците са над 18 400 от целия свят.

Ще има свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи. Участници от Америка и Япония ще пресъздадат от тяхна гледна точка българските народни танци и обичаи. Заради грандиозния събор хотелите и къщите за гости в района отдавна са резервирани, места няма никъде. Палатковият лагер, в който ще са настанени участниците, вече е готов и очаква своите обитатели. Над 300 полицаи и жандармерия ще охраняват тридневния празник.

Изданието на събора е юбилейно - отбелязват се 50 години от създаването му. Той ще премине под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Кметът на Копривщица Генчо Герданов е благодарен на цялото ръководство на ПП ГЕРБ и по-специално на заместник-председателя Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай