С хапче валериан усмирявали сираците

С хапче валериан усмирявали сираците | StandartNews.com

Възпитателите предизвикали скандал между хлапетата

Прокуратурата подхвана дома в "Малинова долина"

С валериан са укротявали сираците от столичния център в Малинова долина. Стряскащите порядки в дома бяха огласени след проверка на инспекторите от Държавната агенция за закрила на детето. В него са настанени 4 хлапета, лишени от родителска грижа, на възраст между 3 и 8 години. Освен с хапчета, те са били усмирявани и с наказания като затваряне в санитарните помещения. Софийската районна прокуратура се самосезира и днес започна проверка на центъра за настаняване от семеен тип, който е собственост на фондация "Смайл България". Тя е лицензирана за извършване на услугата от ДАЗД в началото на т.г. От април има и регистрация в Агенцията за социално подпомагане, когато в новопостроената луксозна на пръв поглед къща са настанени децата.

Очаква се прокурорите да проверят установените нередности до 10 дни. Те ще изискат от Държавната агенция за закрила на детето всички доклади, снети обяснения и документи за статута и функционирането на самия център. Въз основа на тях ще се извърши преценка налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление.

"Нарушенията не изглеждат толкова стряскащи, колкото се представиха в медиите. Еднократно на две от хлапетата е дадено хапче валериан, но все пак това е недопустимо да се прави без лекарско предписание, защото става дума за малки деца", обясниха за "Стандарт" от ДАЗД. Засега не се налага извеждане на четирите деца от центъра в "Малинова долина". Те са две двойки брат и сестра. Едните попадат в центъра от интернат, а другата двойка от приемно семейство, което се е отказало от грижата за тях. В центъра вече са влезли социални работници, които да контролират при какви условия се гледат хлапетата. Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане също е започнал проверка. Техните колеги от ДАЗД са установили, че за нито едно от настанените деца няма досие от предишните домове, не е правена оценка на потребностите и индивидуален план за нито едно от тях. В центъра противно на изискванията не е назначен и психолог. Две от хлапетата са били толерирани от възпитателите и това е довело до сериозен конфликт с останалите. Именно това е била причината и за тяхното по-буйно поведение. Друго нарушение установено от ДАЗД е, че възпитателите са работили на смени по 24 часа, което е недопустимо за подобен вид социална услуга за деца.

ДАЗД са дали предписание до 20 дни всички нередности да бъдат отстранени в центъра. От Агенцията за социално подпомагане пък тепърва започват проверка. Не е ясно дали има наказани от персонала в къщата. Управителят на фондация "Смайл България" Спас Стоименов вчера цял ден не отговаряше на телефона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай