Руски бизнесмен мами за милиони в Кранево

Руски бизнесмен мами за милиони в Кранево | StandartNews.com

Уволненият управител продал 86 апартамента на офшорка за по 4500 евро

Руски бизнесмен построи курортен комплекс край Кранево, продаде апартаментите на цени 10 пъти под пазарните на офшорка и не върна нито стотинка на банката-кредитор. Многократните жалби до съд и прокуратура в България обаче удрят на камък, твърдят близки до банката-кредитор, руската Международна инвестиционна банка пред "Стандарт". Жалбите срещу Алексей Кирянов започват в районния съд в Балчик още от средата на 2013 г., но българското правосъдие не може да открие изпълнителния директор на гибралтарската офшорка "Олд Тауър 7".

Фирмата идва в България през 2006-2007 г., когато страната ни е "инвестиционното бижу" в Европа. Проектът е по руски грандомански. Инвестицията трябва да е за 25-30 млн. евро. На площ от 28 дка край Кранево и само на 800 м южно от "Албена", Кирянов планира да построи тридесет 5-етажни вили със застроена площ от 30 000 кв. м. Идеята е повече от привлекателна - да пренесат архитектурата и концепцията на испанската перла Коста дел Сол по-близо до потенциалните руски купувачи.

Кирянов удря на камък още с намирането на финансиране. Той успява да изтегли кредит от 6,15 млн. евро от Международната инвестиционна банка – междудържавна банка за развитие, в капитала на която участва България, наред с други страни, сред които още няколко членки на ЕС – Словакия, Чехия и Румъния.
"Опитът от работата ни в Испания позволява

да вземем най-доброто от Коста дел Сол

и да го приложим на Черноморското крайбрежие тук", тръби Кирянов в интервю през 2010 г., когато за проекта се говори още в бъдеще време. За реализацията му е поканен известният испански архитект Мигел Тобал и архитектурното му студио "Балдридж Тобал архитекти".
Независимо от световната икономическа криза, целта, според Кирянов е, комплексът с името "Марина бей" да бъде завършен през 2011 г.
Кирянов започва строителството през 2012 г. и го приключва през лятото на 2014 г. В реалността става дума само за седем 4-етажни блока с над 100 апартамента и разгъната площ едва 7000 кв.м. Обяви за продажби за комплекса "Марина бей" обаче липсват, а Кирянов въобще не е пускал на пазара построените имоти. В същото време фирмата спира плащанията по кредита. Съдружниците в нея започват да надушват, че Кирянов, като изпълнителен директор на дружеството, въобще няма намерение да завърши бизнесначинанието в България. Разкриват, че Кирянов е

предоставял фалшиви отчети за дейността

на фирмата и през януари 2015 г., затова го освобождават от длъжността "изпълнителен директор". Опитват се да регистрират в Търговския регистър нов управител, но Кирянов блокира всички подобни опити, като използва фалшиви документи.

Докато траят опитите за промяна в регистрацията на "Олд тауър 7", Кирянов успява да продаде 86 апартамента ан блок на офшорка от Белиз. Цената е умопомрачителна - над 10 пъти под пазарните стойности. Кирянов продава апартаменти вместо за по 50 000 евро, само за смешните 4 500 евро. Сделките са заверени от нотариус Обретен Обретенов, независимо, че самият той е бил уведомен, че Кирянов е лишен от пълномощия и няма право да се разпорежда с имуществото. Руснакът

получава парите в брой и никога не ги отчита

във фирмата.
"Олд тауър 7" успяват да впишат нов управител на фирмата едва през април 2015 г. За 4-те месеца от януари до април апартаментите са препродадени още веднъж - този път на две офшорки от Сейшелите. Вероятно не е изненада, че подписите под продажбата са поставени пред същия нотариус Обретенов. Пак пред него са изповядани и сделките на Кирянов за вече продадените веднъж апартаменти на физически лица, без те да са уведомени за наличието на спор по имотите и за риска да ползват имотите си.
Контраатаката на Кирянов срещу бившия работодател продължава, като целта й е да докара дружеството до фалит. Руснакът подава заявление за започване на процедура по несъстоятелност на компанията. В хода на съделбното дело съдът назначава финансово-счетоводна експертиза, която открива почти

6 млн. евро допълнителен дълг

на компанията към холандска компания "Van Horssen Projecton twikkeling B.V." Банката-кредитор в Русия въобще не е и чувала за подобни сделки.
Последният удар на Кирянов идва в края на април. Тогава излиза съдебно решение за блокиране на всички сметки на компанията заради иск от бившата й счетоводителка Баръмова. Тя твърди, че фирмата й дължи над 48 000 лв. от неизпратени възнаграждения. Тя отказва да предаде каквато и да е счетоводна информация на банката-кредитор, заради което оттам смятат, че просто играе като подставено лице на Алексей Кирянов.
Исковете до българския съд, до министерствата на правосъдието и икономиката, за да се спре разграбването на фирмата от бившия й управител

остават глас в пустиня

Случаят започва да прилича на скандалния случай с френските компании "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада", чиито активи бяха прехвърлени на техни кредитори с решение на съдия Румяна Ченалова. Само намесата на френския посланик спря незаконните действия на на Софийски градски съд (СГС).
Най-абсурдното нещо в казуса е, че заради бездействието на съд и прокуратура у нас, се накърнява интереса на

Международната инвестиционна банка, в която България е втория по големина акционер. През юли 2014 г. страната ни вкарва допълнително 12,4 млн. евро в капитала на банката, като увеличава дела си до над 42 млн. евро.
Без отговор остава големия въпрос защо съдебната власт бездейства и не предприема никакви действия за възтържествуването на справедливостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай