Русия: Патриарх Максим отдаде живота си на църквата

Българската църква оцеля 1100 години, подчерта Ройтерс

Русия: Патриарх Максим отдаде живота си на църквата | StandartNews.com

Българския патриарх Максим отдаде живота си на Църквата, каза заместник-председателят на отдела за външни отношения на Руската православна църква Николай Балашов, преде РИА Новости.

Руският свещеник съобщи новината за кончината на главата на Българската православна църква пред миряните. "Днес около 4 часа почина българският патриарх Максим. Той живя 98-години и отдаде живота си в служба на църквата", заяви Балашов. Той също изрази съболезнования за кончината на Българската православна църква.

За кончината на българския патриарх Максим съобщи „Вашингтон пост”. Върховният свещенослужител на православните християни в балканската страна, почина на 98-годишна възраст, пише вестникът. Изданието допълва, че той е бил приет преди месец в софийска болница, поради общо отслабване на организма.

Българският патриарх Максим, ръководил Българската православна църква в продължение на 41 години, от епохата на комунизма до демократичните режими, почина на 98 години, предава Ройтерс. От 1971 година патриарх Максим е глава на Българската православна църква, която е оцеляла в продължение на 1100 години - във време на многовековно турското иго и десетилетия комунистически атеизъм, съобщава медията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай