Румен Радев - стражът на небето ни

Румен Радев - стражът на небето ни  | StandartNews.com

Генералът прави лупинги в небето и въстана срещу политици

Пожелал да стане летец на 10 години, след като попаднал на книгата "33 стъпала към небето"

Ген.-майор Румен Радев e крайните професионалисти, които никога няма да седнат на бюро и да започнат да издават заповеди заради самите тях. Той май е единственият висш военен, който показа че генералската чест не се намира на улицата. Заради невъзможността българската авиация да охранява небето си и липсата дори на един годен самолет, той не се поколеба в началото на октомври миналата година да хвърли демонстративно оставката си. Защото нямаше как по друг начин да застане пред колегите си и да им каже, че ще им се наложи да чистят авиопистите от есенната шума, а през зимата да ринат сняг за някой и друг приятелски F-16, който да кацне за учение в авиобазата Граф Игнатиево. Радев каза още нещо важно - ако се стигне до момента чужди самолети да ни пазят небето той няма да оглавява бойната ни авиация. Повтори го и сега, когато парламентът решава дали да разреши това. За първи път Радев произнася това още през август 2014 г. пред сп. "Криле", така че трудно някой би го обвинил в търсене на моментни дивиденти. Позицията му е ясна и последователна, изстрадана е лично и за него и е единствената вярна от гледна точка на морал и воинска чест. След като подаде оставка самият военен министър Николай Ненчев заявява, че "Самото подаване на оставка заради печалното състояние на ВВС показва, че ген. Радев е достоен офицер. Това действие очевидно предизвиква ангажименти от страна на държавата. Дано да ги изпълнят този път. "Затова обвиненията от страна на бившия военен министър Велизар Шаламанов, че Радев води "медийна кампания" срещу военния министър Николай Ненчев очевидно е нонсенс. Целта на Шараманов обаче е друга - той обвини Радев и, че не е изпълнил поставените му задачи за прекратяване на зависимостта от Русия. Но едва ли Радев е виновен, че след всяко негово "изригване" за помощ на българската авиация, едни други хора от политическото ръководство на войската започват да кроят политико-икономически схеми откъде да бъдат взети самолети или вертолети, колко процента комисион да вземат. Но, Радев тук е "непричом", както казват руснаците. Той пръв призна, че годишната експлоатация на руските МиГ-29 е прекалено скъпа и се обяви за алтернативни варианти. След това, на 51 години се качи сам да пилотира единствения останал читав МиГ и изпълни зашеметяващи фигури от висшия пилотаж като уникалната "Кобра на Пугачов". Виктор Пугачов я прави за първи път през 1986 г. точно на МиГ-29, а заради тази фигура, при която самолет зависва в небето почти неподвижен, идва и легендата за този модел. След това направи нещо изключително рисковано - приближи самолета на 3 метра от земята преди да го издигне с ляв завой нагоре в небето. Радев не се би в гърдите, не извика "Шоутайм". Но това означава само едно - че българската армия постига неща почти без ресурси. Нещо като героизъм в мирно време, но на практика безсмислен. Затова пък е крайно неподходящо той да бъде разменна монета или изкупителна жертва в ръцете на политиците, които взимат решенията за авиацията.

Едва ли има нещо в авиацията, което може да учуди Радев. Роденият преди 52 години топпилот в Димитровград е пилотирал всички видове МиГ-ове на въоръжение у нас - единствено с изключение на МиГ-23. Държал е щурвала на МиГ-16, 17, 21 и 29. Истински човек, нормален. Решил да стана летец в 3-ти клас, на 10 години. "Имаше автобуси - пътуващи книжарници и там открих книгата "33 стъпала към небето", казва Радев. "Да си летец е професия на предизвикателствата, изисква качества и отдаденост, професия в която да работиш на ръба на своите възможности", казва той.

Една от любимите му книги е "Физика на тъгата" на Георги Господинов. "В тази книга има усещане за емпатия (съпричастност), а дълбочината на емпатията е прекрасна", коментира Радев. Нещо, което в българската политика липсва, дори когато става дума за спасяването на българското небе и суверенитет.

"Важното е, когато се прави нещо, да има идея, да има национален идеал", каза генералът. Когато това липсва, какво значение има кой ще е шеф на ВВС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай