Розовото масло в ЮНЕСКО

Розовото масло в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Казанлъчани очакват генералния директор Ирина Бокова за кулминацията на тържествата

Емоционалният градус на стародавния Празник на розата, който тази година ще бъде честван за 112 път, винаги е бил висок. Но тази година домакините имат основание да го очакват с още по-голямо нетърпение. След прочутата Казанлъшка гробница скоро и Празникът на розата може бъде включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Застъпник на идеята този самобитен празник да влезе в списъка на световното нематериално културно наследство, е самият генерален директор на световната културна организация Ирина Бокова. Авангардната идея се ражда в централата ЮНЕСКО на делова среща с общинската делегация, която гостува за изложбата на тракийските съкровища в Лувъра миналия месец. "Бяхме приятно изненадани от идеята и застъпничеството на г-жа Бокова, но нашият празник наистина няма аналог в света, неговите корени като традиция на един древен поминък - розопроизводството, са още от времето на траките, IV-III в. пр. н.е.", посочва кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя припомня един показателен пример - ескиз в изящната стенопис на прочутата Тракийска гробница в Казанлък, в който съпругата на тракийския вожд държи в ръката си мускалче с розово масло. Според редица изследователи нашите предци по българските земи освен заради неповторимия аромат, са използвали скъпоценния розов еликсир и розовата вода и като лекарствени продукти. По-късно с тях лекуват раните си и римските легиони, които нахлуват в земята на траките.

Веднага след завръщането си от Париж общинското ръководство е започнало трескава подготовка на документацията, която трябва да покаже, че празникът на розата наистина е уникален и трябва да бъде защитен и пренесен във времето като достояние на човечеството. Това са малко познати факти, свързани с неговата история, спомени на участници, фотоси и видео за празника във времето.

Домакините са поканили Ирина Бокова да се потопи на живо в атмосферата на тазгодишния фестивал на розата и я очакват с нетърпение в кулминационния ден, на 7 юни, заедно с нейния екип. На практика това ще бъде и първата необявена експертиза на ЮНЕСКО за празника. Според генералния директор процедурата по включването му в световното нематериално културно наследство би могла да стартира още в началото на идната година.

Прелюдия към самия празник винаги е бил най-емоционалният му акцент - изборът на Царица Роза

От 1968 година досега този конкурс на красотата и таланта се провежда в Казанлък без прекъсване. Последните години той се организира по най-високите стандарти на този род прояви - с предварителна подготовка на претендентките, с участие в редица обществени и социални каузи. И тази година преди истинската битка за короната 18-те казанлъшки абитуриентки имаха специална програма. Тя включваше тур из Долината на тракийските царе, посещение на розоварна, обучение по сценично поведение, фотосесия, уроци по сценично поведение, етикет по време на официален прием и други тънкости, свързани с мисията им на чаровни посланички на своя град в бъдеще. Момичетата засадиха символично пред младежкия дом 47 рози, толкова години навърши тази година конкурсът "Царица Роза". По традиция новата чаровна владетелка на Казанлък бе избрана на бляскав шоуспектакъл в културния дом "Арсенал". "Обичам моя Казанлък и винаги ще го нося в сърцето си", каза развълнувана новата избраница Цветелина Иванова миг след като получи короната от кмета на Казанлък Галина Стоянова. Чаровната брюнетка е възпитаничка на елитната природоматематическа гимназия "Никола Обрешков", школото на прочутия физик Теодосий Тедосиев - Тео и на много млади таланти. Мечтата на Цвети е в тон с родолюбивата й мисия - да завърши ветеринарна медицина и да се реализира в България. Иначе много обича да пътува и съвсем скоро вероятно ще направи първия си далечен воаяж като Царица на цветята и на Казанлък. Тя ще участва в тържествата за 100-годишнината на побратимения с Казанлък японски град Фукуяма и в празника на другите японски приятели на казанлъчани - от Мунаката. Двата билета за едноседмичните воаяжи до Страната на изгряващото слънце по традиция й връчи японският посланик у нас Такаши Коидзуми.

Преди това на новата владетелка на красотата й предстоят още две вълнуващи събития. Тя ще бъде коронясана тържествено пред очите на своите съграждани и гостите на централния площад "Севтополис" на 5 юни вечерта, официален Ден на Казанлък. В кулминацията на самия празник на розата, на 7 юни, по традиция Царската свита -Царица Роза и нейните подгласнички, ще поведат по централния булевард на града пъстрото карнавално шествие. В празничното дефиле ще се влее, както винаги, буквално целият град. От децата в забавачките до учениците и хората от третата възраст. Всички, които съхраняват древните традиции, ще пренесат във времето своя обичан празник на розата.

Розоберът и розоваренето - като преди век

Розоберът и розоваренето, които домакините демонстрират на своите гости от цял свят по време на празника, са сред най-обичаните и посетени прояви. От няколко години домакините разширяват географията на тези минипразници в розово и наистина превърнаха празника в очакван фестивал. И тази година те се провеждат всеки уикенд през целия май в различни селища, в които розопроизводството е поминък - Кънчево, Ръжена, Горно Изворово, Горно Черковище, Розово и др. По-любопитните туристи също могат да влязат в розовите градини. Да откъснат за спомен шепа дъхави рози, да си направят розово венче, да усетят отблизо аромата и бодлите на царицата на цветята.

Туристите могат видят с очите си и старите медни съдове, т.н. гюлпани, в които се вари розовият цвят и се получават розовата вода и прочутото розово масло. "Днес розопроизводителите получават скъпоценния еликсир в модерни розоварни, но принципът е същия като преди 100 години", казват казанлъчани, горди, че са съхранили и развиват този древен поминък.
Тази година в кулминацията на празника официалните гости - държавници, политици, дипломати, гости ще бъдат посрещнати по традиция в розовите градини между село Енина и Казанлък в първата неделя на юни.

Благословената долина - в обектива на топфотографи

"Благословената долина" - така се нарича фотоизложбата на открито, една от най- впечатляващите прояви в рамките тазгодишния фестивала на розата. Шейсетте фотопана с размери 1,80 х 1,20 м са аранжирани в пространството на централния площад "Севтополис". 27-те казанлъшки топфотографи са "уловили" панорамни пейзажи от емблематични места в региона, празнични ритуали, кадри от важните археологически открития в Казанлъшката долина. В изложбата присъстват и изявените лица на Казанлък, които разнасят славата му по света. Изложбата е една визуална обиколка из Долината, която припомня, показва, представя в истинската им светлина най-големите ценности на Казанлък - природните дадености, историята и хората, казва нейният куратор казанлъшкият фотограф-художник Александър Иванов.

В празничните дни в Града на розите, който с основание се смята за един от центровете на българското фото, официално ще отвори врати и първият у нас Музей на фотографията и визуалните изкуства. Майсторите на обектива ще покажат своето изкуство и в традиционния фотопленер "В Долината на розите". В рамките на Фестивала на розата той ще се проведе за 13-ти път, отново с международно участие.

На вечна стража на централния площада ще застане и скулптурата на покойния казанлъшки творец Доко Доков "Японката". Още приживе той подари тази изящна фигура на японско момиче като жест към своя любим град и многото приятели на Казанлък от Страната на изгряващото слънце. Официалното откриване на скулптурата ще бъде в Деня на Казанлък, 5 юни.

Европейското шествие продължава

Празникът на казанлъшката роза и Долината на тракийските царе като културни феномени вече трета година шестват по европейските столица. "Първото ни гостуване бе преди две години в Брюксел по покана на евродепутата Илиана Иванова, сега член на Европейската сметна палата - припомни началото кметът на Казанлък Стоянова. - Тогава за пръв път пред евродепутати, дипломати, гости на столицата на Обединена Европа е показана частица от това наследство в Казанлъшката долина на розата и тракийските гробници." Истински фурор предизвиква и концертът на оперната ни прима, старозагорката Веселина Кацарова, която дава рамо на културната проява. Още по-впечатляващ е културният десант на Казанлък миналия месец в Париж, по време на откриването на световната изложба на тракийските съкровища в Лувъра. За вечерта на Казанлък и неговата Долина в българското посолство ще се говори още дълго, признават дипломати и гости. И заради документалния филм, пренесъл гостите в този приказен край. И заради нашенските ритми и песните на Надя Тончева и фолклорния ансамбъл "Зора", съставен изцяло от българи, които живеят в Париж. И заради прочутата ни гюлова ракия и елитни тракийски вина. На изпроводяк всеки един от гостите е отнесъл за спомен и частица от Розовата долина - красиво извезана торбичка със сух розов цвят.

В края на май за Казанлък и Долината на розите и тракийските царе ще говори и вечният град Рим. "Ще участваме по специална покана на Българското посолство в изложението "Дни на розите", което се организира в Италия от 29 до 31 май, съобщи кметът Галина Стоянова. Международният форум е посветен на розата и розопроизводството и ще събере представители на бранша от целия свят. Както при визитата в Париж, Общината отново включи в малката представителна група и един обикновен казанлъчанин, излъчен чрез жребий от участници в традиционна анкета за най-добрата визия на Казанлък.

Комплексът на тракийските могили под опека

Голямата мечта не само на казанлъчани, но и на всички ценители на тракийската култура е целият комплекс от надгробни могили и забележителните артефакти да бъде включен под егидата на ЮНЕСКО. На срещата в централата на световната организация в Париж през април самият генерален директор Ирина Бокова, е уверила, че включването на Долината на тракийските владетели в индикативния списък на ЮНЕСКО в обозримо бъдеще е напълно реално. Процедурата според нея можела да стартира още в началото на идната година. "Тази висока оценка на г-жа Бокова истински ни зарадва и определено ще ускори работата по дългата процедура", каза кметът на община Казанлък. В момента екип под ръководството на доц. Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН довършвал научната обосновка защо Долината на царете трябва да бъде защитен обект на световното културно наследство. Кметът Стоянова се надява през септември целият комплект от документи да бъде внесен в централата на световната организация в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай