Рожен събира 300 000 тази година

Рожен събира 300 000 тази година | StandartNews.com

Пет сцени и хайдушко сборище ще грейнат на поляните

Над 300 000 души се очаква да посетят Роженските поляни на 15, 16 и 17 юли. За Националния събор в Рожен участие са заявили 337 състава с близо 10 000 изпълнители. Това каза пред „Хоризонт" журналистът и радиоводещ Цвети Радева.

Новата визия на този събор се очаква да бъде нещо синкретично - да покаже фолклорното изкуство на България и традициите в начина, по който са съществували - заедно с животновъдството, заедно с традиционния бит.

Това е идеята на новите организатори, които са, заедно с община Смолян – Симеон Караколев, председател на Сдружение и Фондация „Наследство в бъдещето". Очаква се това да бъде съборът на годината.

Историята на Събора Рожен започва през 1898 г. като родова среща, припомни Радева. Тазгодишният събор е на народното творчество и животновъдството. Форматът е избран така, защото скотовъдството е част от бита ни, изтъкна Караколев.

В сайтовете на АПИ и на общините ще бъде публикувана транспортна схема. Организаторите апелират да се използва обществен транспорт, тъй като от големите паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян на всеки час ще тръгват по 15 автобуса с общ капацитет от около 1000 души.

Ще бъде обособен специален терен – хайдушко сборище, за всички, дошли с национални носии, издадоха организаторите. Вече са издигнати 4 сцени, а се подготвя и пета. Караколев заяви, че организира събора заради патриотични подбуди:

Отминал е форматът, по който се правят едни конкурси, едни надпявания на които се вземат парички от децата, а и не само от децата, а от всички самодейци.

Призовавам всички организатори на подобни фестивали, конкурси, мероприятия и събития: „Не вземайте пари за българския фолклор".

Вижте официалния сайт на Рожен 2016 ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай