Роми спешно купуват земя да спасят къщите си

Роми спешно купуват земя да спасят къщите си | StandartNews.com

Благоевград. 23 парцела общинска земя ще продаде община Гърмен на жители на ромския квартал "Кремиковци" в землището на село Марчево. Бъдещите собственици са заявили желание да станат собственици на въпросните терени, върху които са изградили незаконни постройки за живеене. Те са гарантирали, че имат и необходимите финансови средства.

Става въпрос за земеделски имоти извън регулация, които са частна общинска собственост. Определената цена на квадратен метър е 1,50 лева, а парцелите са от 200 до 700 квадратни метра. Най-високата цена, която ще бъде платена, е малко над 1000 лева.

"За нас това е важна социална политика. Много от хората в този квартал са си купили земята отдавна. Но трябва всички да имат документ за собственост, за да не бъдат съборени домовете им. Затова ще проведем публичен търг за продажба на 23 недвижими имота", обясни кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Близо 800 души живеят в незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци" на гърменското село Марчево. Част от сградите са строени върху общинска земя още през 1960 г. Почти всички обаче са обявени от ДНСК за незаконни и има издадени заповеди да бъдат съборени. Но община Гърмен се опитва да ги спаси от блъскане и да предотврати огромен социален проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай