Роми готови да бутат сами домовете си

Роми готови да бутат сами домовете си | StandartNews.com

Българите отказват диалог, искат багери в гетото

Роми са изявили желание да бутнат сами незаконните си жилища, само да има мир в община Гърмен, разкри кметът Минка Капитанова. Напрежението в района остава, както и засиленото присъствие на полиция и жандармерия. 4 дни след екшъна няма изгледи за помирение между българи и роми. Над 200 роми нападнаха с брадви, ножове, камъни и дървени сопи няколко младежи в съботния следобед в квартал „Заграде". Пострадаха десетки, които по чудо се разминаха с по-тежки последици при ромската атака. Това взриви мира в района. Жители на общината настояват за стоварването на тежестта на закона върху ромското гето - да се съборят всички незаконни постройки, за които има заповеди на ДНСК още от 2011 г., и да се изселят всички лица, които нямат адресна регистрация в Гърмен.

„Нищо не се предприема, а протестиращите са дали срок до 2 юни, за да се блъснат въпросните строежи. На тази дата се очаква тук да дойдат рокери и футболни агитки в подкрепа на исканията на местните жители. Някои политици вече използват ситуацията и нагнетяват още повече напрежение между българи и роми, което е недопустимо", заяви в сряда кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Тя за пореден път проведе разговор с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, за да иска предприемане на действия от Дирекция „Национален строителен контрол". "Обадиха ми се от Националния ромски център. Те също могат да докарат на 2 юни роми от цяла България в Гърмен. Но и според тях това няма да реши проблема, а единствено ще го усложни. В момента повечето роми са напуснали квартала, нелегално пребиваващите няма да се върнат след случилото се. Проблемът е, че засега няма диалог между двете страни, а без диалог няма решение на проблема", смята Капитанова.

От Инициативния комитет срещу ромите в понеделник вечерта на срещата с вътрешния министър Румяна Бъчварова обещали, че във вторник ще седнат на една маса с представители на ромската махала, за да преговарят. Но после се отметнали и отказали помирителната среща.

„Нека държавата си свърши работата и бутне незаконните сгради. Тогава хората ще се успокоят и ще седнем на масата за преговори с ромите. Нашето искане е много просто – държавата да си изпълни задълженията. Чак тогава сме готови за диалог с ромското население. На министър Бъчварова й казахме, че с ромите, които са в квартал „Кремиковци" от 1960 г., нямаме проблем да общуваме", каза председателят на Инициативния комитет Иван Кременлиев, който е бивш полицай.

В последните години обаче там се заселили роми от Пещера, Пазарджик, от всички краища на страната. Част от новодомците са криминално проявени, те подкокоросват и другите да крадат и престъпват закона, убеден е той. По негова информация в махалата има мъж от Сандански, който наскоро излежал 20-годишна присъда за тежко криминално престъпление.

„Искаме тези криминални елементи да ги няма, тогава и кражбите в общината ще намалеят. Всички без адресни регистрации да се махнат от ромската махала и всички незаконни постройки да се съборят. за да има шанс за помирение", каза още Кременлиев. Той уточни, че в село Гърмен има над 20 семейства роми, но всички те работят и изкарват честно прехраната си. С тях нямат никакви конфликти и разногласия.

„Съседи сме с роми, който дойдоха тук от Бобов дол и всичко между нас е наред. Гарантирам, че няма да си позволим никакво насилие спрямо ромите от „Кремиковци". Нека не се изкарват жертви, че ги е страх от нас, че не смеят да излязат от махалата", допълни бившият полицай.

Радикални протестни действия се очакват на 2 юни - Ден на Ботев и падналите за свободата, ако багерите не влязат в гетото дотогава. „Нашият ултиматум е до тази дата да се изравнят със земята тези постройки и да се изселят тези роми, които са дошли тук от цяла България. В противен случай ще вземем нещата в наши ръце", категорични са протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай