Рокерът, който стана слуга на Бога

Рокерът, който стана слуга на Бога  | StandartNews.com

"Това е приказно място, елате!" Този призив отправи във Фейсбук Бойко Борисов, след като навръх Голяма Богородица посети Троянския манастир. Премиерът заведе в светата обител и еврокомисар Кристалина Георгиева и финансовия министър Владислав Горанов, за да видят как са оползотворени отпуснатите от държавата 1,42 млн. лева. За превръщането на Троянския манастир в любимо място на властта голяма заслуга има игуменът дядо Сионий. Величкият епископ е класически представител на "новата вълна" в родната православна църква. Роден е през 1969 година в София като Стефан Стефанов Радев. Завършва гимназията с преподаване на немски език "Елин Пелин", а след казармата учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" - тогава все още в Черепиш, която завършва през 1990 г. През 1994 г. се дипломира в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", след което специализира в Ерланген, Германия.
Подстриган е за монах на 5 юни 1991 година в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" от Видинския митрополит Дометиан.

На 22 юни същата година е ръкоположен за йеродякон, а на 23 юни - за йеромонах от Видинския митрополит Дометиан. От 1992 до 1995 г. е игумен на Клисурския манастир.

От началото на 1996 г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, където само след няколо месец е назначен за ректор.

На 29 юни 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от покойния патриарх Максим в долнолозенския манастир "Св. Петър и Павел".А на 24 март 2007 г. е ръкоположен за Велички епископ. Това е, така да се каже, официалната биография на дядо Сионий.

Мнозина негови недоброжелатели му завиждат за тази бърза кариера. Но истината е, че на млади години Сионий нямал никакво намерение да загърбва светския живот. Напротив, бил е жизнерадостен младеж, дори рокер. Запознати с историята му твърдят, че жестока семейна трагедия обръща съдбта му на 180 градуса- убийство на брат му го кара да се обърне към Бога. А бързото си израстване в църковната йерархия навярно се дължи на това, че за разлика от мнозина свои събратя в бурните години на разкола остана твърдо на страната на легитимния Синод и патриарх Максим.
Типичните за нашето време компромати и търсене на сензации не подминаха и дядо Сионий.

Като ректор на семинарията му бяха отправени обвинения в педофилия. В крайна смета нищо не се доказа, но епископът сам подаде оставката си и отиде да помага на Видинския владика Дометиан. Където направи много за поддържането и възстановяването на манастири и църкви в епархията. След което дойде и назначението му за игумен на Троянския манастири през април 2014 г. С присъщата си енергия дядо Сионий се зае да направи от от обителта наистина достойно за един патриаршески манастир духовно средище. Още с идването си Сионий и подчинените му запретват ръкави и започват да чистят и благоустояват. "Смятам да продължа линията на бившия вече игумен Григорий, да отворя широко вратите, да влизат повече миряни, но и да се организират семинари, срещи, конференции", заяви тогава Величкият епископ.

Само дни след като стана игумен, той махна десетките забранителни табели, които стряскаха посетителите. Миряните се сблъскваше с редица стягащи душата повели: от "До тук с цигарите" до "Забранено снимането" и "Не мириши цветята".
Вече трета година дядо Сионий прави всичко за обновяването на светата обител.

"Устройството на самия манастир, неговият ред, неговата хармония трябва да напомнят на поклонниците и на монасите, които живеят в този манастир, за Божия рай и Божията благодат, за Божието присъствие на земята. За Бог, който е сътворил целия свят, всички растения и животни в тяхната красота, изобилие и многообразие. Да говорят на монасите и на поклонниците, идващи в манастира, за тази Божия премъдрост и благодат, която ни обхваща", твърди дядо Сионий. И наистина е успял да превърне манастирския двор в малко парче от рая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай