„Родостица" възнагради археолозите със съд с билонови монети

„Родостица" възнагради археолозите със съд с билонови монети | StandartNews.com

Хасково. Изключително ценна находка откри при експедицията си на крепостта "Родостица" край Ивайловград археологът Ивайло Кънев. При проучването си изследователят се е натъкнал на бронзов съд с шест редки билонови монети /билон: сплав от злато и сребро/. Съкровището е намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха при разкопките си през миналото лято.

Монетите са в отлично състояние и според нумизмати те са от времето на византийския император Йоан ІІІ Дука Ватаци, което означава от началото на ХІІІ век. По думите на Кънев монетите са изключителна рядкост, особено такова количество намерено на едно място. От лицевата им страна има релефно изображение на светец-воин с меч и император, които заедно държат кръст, а от обратната страна е образът на Христос Вседържител. Съдът, в който са открити, е нетипичен и до момента в Европа не е намиран подобен. Представлява медни ленти, които са скрепени с нитове, в груба изработка.

От началото на разкопките този сезон до момента са открити около 70 артефакта, сред които и два бронзови пръстена, които са много редки, защото до този момент пръстени не са откривани дори и в погребенията. Още едно доказателство, че Ивайловград не е случайно място, а предпочитана туристическа дестинация и ще се развива като водеща такава.

Три от шестте намерени моменти ще отидат в Общинския исторически музей – Ивайловград, съобщиха от местната община. Обещанието, че това ще стане, е получила в телефонен разговор от директора на НИМ проф. Божидар Димитров кметицата на Ивайловград Диана Овчарова.

„От сега мога да кажа, че това ще бъдат най-ценните експонати, които ще красят нашия музей. Изключително съм удовлетворена, защото туристите ще свързват Ивайловград не само с антична вила "Армира", а ще посещават музея и другите обекти, по които се работи - "Родостица" и "Лютица", коментира Овчарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай