Родопите без ток заради вятър и дъжд (ОБЗОР)

Родопите без ток заради вятър и дъжд (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ураганът Гонсало остави без ток десетки села в Родопите. През целия ден в четвъртък в Смолян и региона имаше проблеми с електричеството заради силния вятър и проливни дъждове. Те предизвикаха прекъсване на електрозахранването на селища в област Смолян, съобщиха от EVN. Повече от час около обяд Пампорово също остана без ток, което беше възстановено в ранния следобед. Според информация от EVN проблемите са причинени от локални аварии, няма прекъснати далекопроводи.

Аварийни екипи работят за отстраняване на авариите по електропреносната мрежа.
Без ток бяха няколко квартала в Смолян и около 20 села, сред които Широка лъка, Стойките, Мугла, Соколовци, Забърдо, Мугла. Заради обилните валежи в цялата област язовир "Златоград" и река Върбица, която минава през центъра на града, са под постоянно наблюдение. Нивото на река Върбица вчера остана в нормални граници, а нивото на язовир "Златоград" е 7 метра под кота преливник.
40 литра на кв. м се изляха в Кърджали. 16 пожарникари и спасители са реагирали на сигнали за паднали дървета и наводнени мазета.

Кметове докладват през 2 часа за нивата на реките

Заради обявения "оранжев код" и очакваните валежи кметът на Велико Търново Даниел Панов нареди на кметовете в общината да следят нонстоп нивата на реките и язовирите. През два часа те докладват дали водата се вдига.
До момента са изчистени и локализирани като проблемни 9 участъка по течението на реките на територията на общината. От тях са махнати клони и дървета, които могат да ги затлачат. Почистени са участъци от 500 метра над и под мостове. До вчера нямаше промяна в нивата на двата най-големи язовира във Великотърновско. Кметството продължава да очаква средствата от Междуведомствената комисия за защита на населението от бедствия и аварии за представения проект за цялостно почистване на речните корита.

Свлачище може да откъсне 350 от света

Дъждовете от вчера не дават сън на 350-те жители на сатовчанското село Жижево. Преди няколко месеца обилните валежи предизвикаха свлачище над пътя за населеното място. На шосето се отвори 10-метрова дупка, по чудо пътят към селището не бе прекъснат. Причината за бедствието бе придошлата река в района. Община Сатовча успя временно да спаси положението. С камъни, скални отломки и други материали земните маси бяха спрени. "Това обаче не е решение на проблема. Всички треперим да не стане най-лошото - да пропадне целият път. Вече няколко месеца цялата документация е в областната управа в Благоевград, а още не са изготвили становище по случая. В същото време ние пак ще се молим на природата да е с нас, но при тези дъждове положението е много тревожно", коментира кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Той бе категоричен, че няма как да се справят със собствени средства да укрепят свлачището, ще са необходими стотици хиляди левове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай