Родопчани правят музей за родолюбци

Манол със знамето на Сдружение "Родопски хайдути"

Родопчани правят музей за родолюбци | StandartNews.com

Сдружението на младежите привлича все повече млади хора с кауза

Сами купуват и реставрират топче и хайдушко знаме в старинна къща

Сдружение "Родопски хайдути" вече е достатъчно популярно в Родопите. За 7-те години от създаването си младежите организират множество патриотични инициативи. Най-популярни момчетата и момичетата станаха с участието си в празнични чествания на национални празници, паметни дати и годишнини свързани с българската история. Облечени в типични хайдушки родопски носии, препасани с автентично оръжие, което те сами са закупили и реставрирали, с истинско топче и хайдушко знаме с извезано на него "Сдружение Родопски хайдути", те внасят автентичност, усещане за национално самосъзнание и патриотичен дух на всеки празник.

За трети март тази година хайдутите от Смолян поведоха шествието с уникалната пушка на Капитан Петко войвода. Изключителната пушка "Уинчестър" беше извадена от архива на историческия музей в Смолян и поведе шествието на стотиците смолянчани, които се събраха за празника на площада.

Това обаче е само част от видимата и атрактивна за голямата публика дейност на хората от сдружението, което сега наброява около 50 младежи и 7 девойки, но към тях се включват запалени от идеята хора от цялата област. Десетки уроци по история и родолюбие в училищата, множество паметни плочи на исторически личности за Родопите, възстановени параклиси са само част от дейността на хайдутите, чиято основна идея е да възпитават в патриотизъм младите българи, да ги учат на история и уважение към традициите на родината.

В основата на създаването на "Родопски хайдути" е 29-годишният Манол Ружинов от Смолян, който е председател на патриотичното сдружение, което напоследък бързо се разраства и скоро към него се присъединиха и младежи от село Момчиловци, които активно участват във всички дейности.

Манол е благодарен на всички хора, които даряват средства и усилия за развитие на дейността им. "Когато обявим публично конкретно какво започваме да работим и за каква инициатива събираме средства, много хора помагат. Но трябва да имаме платформа, цялостна идея, а не да се правят нещата на парче", казва той. Сега смята да организира младежите и да възстановят стар мост на входа на Смолян, свързан с историята на Хаджи Чоню, който е убит там, да поставят и паметна плоча. А той бил богат човек, но подпомагал активно хайдушкото движение. Сега младежите от сдружението превръщат неговата чорбаджийска къща в музей на патриотизма, бавно, с мерак, сърце и със собствени средства и от дарения, които родолюбиви българи дават.

Преди няколко години Община Смолян даде на концесия Хаджичоневата къща на сдружението, днес тя вече добива вид на музей, макар че има още много работа. Манол се надява, че до две години ще съберат средства, за да направят хубави витрини, зад които да се изложат уникалните експонати, събрани от тях - съдове, оръжие, стари вещи, снимки, документи, военни униформи, знамена и всичко автентично с дъх на българска история.

Идеята е музеят да стане част от туристически маршрут, който не само да бъде атракция, но и да показва част от историята на Родопите.

Сдружението има множество инициативи - уроци по родолюбие, възстановени параклиси, поставени паметни плочи на свързани с историята личности и събития. "Сдружението не е само това, което правим публично като възстановки и участия в празници. Всеки един от нас поема някаква лична инициатива, събира хората и го прави, като дава пример", обяснява председателят му Манол Руженов, който както и повечето младежи е съвременен млад човек с модерна професия и нормален живот.

След година ще е готов документалният филм за създаването на сдружението, което тръгва от няколко души и вече става като движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай