Родните зеленчуци на пазара в края на май

Родните зеленчуци на пазара в края на май | StandartNews.com

Зеленчуците на пазара в Добрич са предимно вносни, показа проверка на "Стандарт". Фермерите са категорични, че родни домати и краставици ще се появят по щандовете най-рано в края на май, защото студената и дъждовна пролет е забавила сеитбата им. Георги Градинаров - зеленчукопроизводител от добричкото село Одринци, сподели, че няма откъде да има родни домати и краставици на пазарите, защото в региона стопаните тепърва почват да сеят разсада на доматите.

"В нашия регион няма отопляеми оранжерии, защото една отоплителна инсталация е колкото една оранжерия. Нощните температури са все още много ниски, а и има опасности от слана и затова сеитбата на краставици и домати не е масова и няма масово предлагане на наши оранжерийни зеленчуци", казва производителят.

Проверка на "Стандарт" показа, че повечето зеленчукопроизводители още не са започнали да сеят краставици, защото за тях е още студено и има реална опасност да не поникнат или да бъдат осланени. Зелените салати също започват да изчезват, защото стопаните, които имат оранжерии, изскубват салатите, за да засеят на тяхно място домати и до края на май - началото на юни да могат да изкарат първите родни домати на пазара. В момента в Добрич масово се предлагат гръцки и турски домати, като цената им е от 2,30 лв. за кг до малко над 3 лв. за розовия домат. Много домати се внасят и от Румъния, но там секторът е добре подпомаган от държавата и те могат да продават на по-ниски цени, което убива родния производител, казва Градинаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай