Родни звезди с уроци по данъци

Родни звезди с уроци по данъци | StandartNews.com

Родни звезди с видеоуроци по данъци ще обогатят финансовата грамотност на учениците. А най-любознателните ученици могат да спечелят интересни награди. Всичко това е част от образователния проект на НАП "Влез в час с данъците". На сайта vlezvchas.bg в секцията "Данъчни курсове" учениците ще могат да гледат клипчета на шампиона по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналиста Любен Дилов-син, волейболиста Валентин Братоев, певеца Орлин Павлов.

Те разказват повече за видовете данъци в България, здравното и социалното осигуряване, държавния бюджет, касовите бележки и т.н. След това младежите могат да отговорят на няколко кратки въпроса, за да видят какво са разбрали и да се състезават за награди като дрон, четец на електронни книги, екшън камера и др. Днес говорителят на НАП Росен Бъчваров проведе подобна беседа пред единадесетокласниците от столичната Първа английска езикова гимназия. Той им обясни какво представляват данъците и каква е разликата между републиканските и местните данъци. Единадесетокласник, който успя да обясни каква е разликата между данъците и осигуровките пък, си спечели 1 лев за награда.

Росен Бъчваров и Нед от групата Voice Of Boys (финалисти в музикалното предаване X Factor) поставиха задача на учениците да помислят как биха разделили държавния бюджет, ако той е 1 лв. Първото нещо, за което учениците решиха да отделят пари, беше образование и наука. Продължиха със здравеопазване, инфраструктура, отбрана и сигурност, култура, издръжка на държавни администрации, спорт и т.н.

Най-голяма сума учениците отделиха за здравеопазване. Интерес сред учениците от Първа английска предизвика обяснението как да се различи фалшивата от истинската касова бележка. Те дори се поинтересуваха къде могат да сигнализират за издадени фалшиви касови бележки. Друго важно нещо, което им разясни Бъчваров, е, че в периода юни-септември, след завършен дванадесети клас и преди евентуално започване на университет, те ще трябва сами да плащат здравните си осигуровки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай