Родителите на мървородени бебета вече ще имат право на погребение

Родителите на мървородени бебета вече ще имат право на погребение | StandartNews.com

Родителите на мъртвородени деца вече ще имат право да ги погребат. Това става възможно с промени в Закона за гражданската регистрация, приети на днешното правителствено заседание, които кабинетът ще предложи на Народното събрание. 

Според сега действащата уредба телата на тези бебета са третирани като биологичен отпадък и родителите нямаха право да извършат никакъв ритуал по погребение. 

С новите промени се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение на мъртвородените деца. Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртво родено дете да представлява разрешение за погребение, както и безплатното издаване на документа. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртво родено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.

Промените са изготвени във връзка с инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртвородените деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай