Роден хлебар стана живо съкровище на ЮНЕСКО

Роден хлебар стана живо съкровище на ЮНЕСКО | StandartNews.com

Обявиха български хлебар за живо съкровище на ЮНЕСКО, предаде бТВ. Старозагорският майстор на тестото Богдан Богданов замесва хляб по древни рецепти, с жива мая и изворна вода.

Богдан, който е икономист по образование, решава да изостави работата си на маркетингов специалист и да се отдаде на хобито си - правене на хляб. А докато омеси хляба, който иска - много хляб е изял.

„Преди няколко години установих, че това умение и знание е напълно изчезнало от България и започнах да се интересувам как може да се възстанови. И така сам започнах ежедневно месене на хляб и печене", разказва Богдан Богданов.

Признатият майстор подбира внимателно продуктите и прави сам живата мая. „Хлябът приготвен с такава мая, аз я наричам дива, защото се улавя от природата. Хлябът, направен с нея, буквално излекува почти всички болежки в стомаха", споделя за специфичните му свойства Богдан.

За умелия хлебар изпеченият хляб имал и собствен звук - песента на хляба се чува когато се разчупва коричката. Готовият хляб майсторът завива в хартия от чиста целулоза, за да запази уникалния му аромат.

От фурната му излизат едва по 70 хляба дневно. „Мечтата ми занапред е да се научат много други хора да правят хляб вкъщи. Ако в следващата година успея да покажа поне на 1000 човека как се прави хляб, как да си правят хляб вкъщи, ще бъда доволен", споделя плановете си Богдан Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай