Реструктурираха администрацията на Държавната агенция за бежанците

Реструктурираха администрацията на Държавната агенция за бежанците | StandartNews.com

София. Правителството одобри промени в Устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, информират от пресцентъра на Министерски съвет. Целта на промените е да се оптимизира работата на администрацията на агенцията в отговор на повишения миграционен натиск към страната и променената интеграционна политика.

Основната промяна е свързана с обединяване на Интеграционния център и на дирекция „Социална дейност и адаптация", като към дирекцията се прехвърлят дейностите по прилагането на адаптационни мерки за търсещите закрила. Във функциите й се включват разработването и контролът върху прилагането на програми за социална адаптация и културна ориентация на търсещите закрила, организирането на и контролът върху обучението им по български език, насочването на децата към държавните и общинските училища, съдействие за признаване на завършени етапи/степени на образование и на професионална квалификация, изготвянето на програми по презаселване и преместване и др.

Целта на промените е да се създадат оптимални условия за успешна интеграция в българското общество на получилите международна закрила чужди граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай