Реставрират базиликата в Плиска през май

Реставрират базиликата в Плиска през май | StandartNews.com

Реставрацията и консервацията на Голямата базилика в Плиска ще продължи през май. Това обяви пред Topnovini.bg ръководителят на разкопките доц. Павел Георгиев. В момента текат процедурите на обявените обществени поръчки за изпълнител на възстановителните дейности.

Преди месец държавата отпусна 770 000 лв. за продължаване на работата по реставрация и консервация на най-голямата средновековна църква в Европа. Този сезон археолозите ще работят по възстановяване на южната половина на Голямата базилика, а след завършване на финалните проучвания на Свещения кладенец ще започне и неговата консервация. Работният проект се подготвя от проектанта Юлий Фърков.

Патрон на инициативата за възстановяване на Голямата базилика в първопрестолна Плиска е премиерът Бойко Борисов. За пълната реставрация и консервация на средновековния храм ще са необходими около 4 млн. лв.

В края на юни миналата година доц. Павел Георгиев откри символичен гроб на св. Боян Енравота - първия мъченик на християнската вяра у нас. Точно месец по-късно бликна и вода от Свещения кладенец край храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай