08:49 ч.

25.06.13

2 мин.

1536

1

0

"Репортери без граници": Шеф на ДАНС, който не подслушва журналисти

от Даниел Николов |

"Репортери без граници": Шеф на ДАНС, който не подслушва журналисти

Новият директор на българската ДАНС трябва да е човек, който няма навика да шпионира журналисти, отбелязват от международната неправителствена организация "Репортери без граници".


Още през февруари 2009 г. в доклад на "Репортери без граници" се критикуват някои практики в ДАНС, в това число незаконно подслушване на телефони на журналисти. Във връзка с това организацията сега изразява загриженост, че все още не е назначен директор на ДАНС - държавна агенция по сигурността, от която се очаква да се бори срещу корупцията и организираната престъпност.


"Настояваме българските правителство и парламент да отделят необходимото време, за да разгледат кандидатурите за директор на ДАНС. Не трябва да има и капчица подозрение, че новият шеф на агенцията е бил пряко или косвено замесен в шпионирането на журналисти, тъй като това би повлияло негативно върху работата на ДАНС", отбелязват от неправителствената организация.


"Още през февруари т.г. бившият премиер Бойко Борисов заплаши, че ще отвори досиетата на журналисти с оглед предоставяне на "допълнителни доказателства". Ако такива досиета наистина има, това трябва да бъде сторено, за да бъде възстановено доверието между журналистическата гилдия и институциите", отбелязват от "Репортери без граници",


Организацията настоява премиерът Пламен Орешарски да публикува записите от т.нар. "Операция Галерия". "Това е особено важно, тъй като всички аспекти на този случай трябва да бъдат трезво анализирани. Последните две правителства обещаха да публикуват записите, но никога не го сториха", подчертават в заключение от "Репортери без граници"


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

jancho · 15:18 · 25.06.2013
Глупости. Тази служба е за това, да СЛУША. Това не е детска градина. По важно е че сега се очаква тези които ги разкриха и ги хвърлиха на мършоядите, да започнат задължителната чистка на партийните мазохисти, без значение на цветът им. И аз ако съм на тяхно място ще направя същото. Предатели и престъпници сега ще бъдат безплатно очистени.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент