Ремонтират 2 МиГ-а, за да пазят небето

Ремонтират 2 МиГ-а, за да пазят небето | StandartNews.com

Два от самолетите Миг-29 се ремонтират и ще продължим да охраняваме въздушното си пространство. Това увери военният министър Николай Ненчев.

Преди дни той не изключи възможността да се поиска от друга страна - членка на НАТО, да помага за охрана на небето ни, което би струвало около 5 млн. евро годишно. Министърът бе категоричен, че няма да подпише договора за поддръжка на МиГ-29 и така от 9 септември няма да имаме летящи изтребители с изключение на старите МиГ-21. Ненчев се мотивира с това, че руската оферта от 80 млн. лв. е тройно завишена и че дори му е предлаган процент, за да подпише. По този повод прокуратурата започна проверка. Министърът отново коментира, че България е единствената държава в НАТО, която е почти напълно зависима от Русия.

"Ще се стремим да намалим максимално зависимостта от Русия и от други страни извън НАТО", посочи Ненчев. "Другият вариант е около 24 млн. за два МиГ-а, които биха могли да ремонтираме в рамките на тази година, за да гарантираме, че до края на следващата няма да имаме основание за безпокойство", каза министърът. Ненчев не отговори дали е получил призовка от прокуратурата, за да даде обяснения по проверката за това, че му е предлаган подкуп.

Пускат руски вертолет за 6 май у нас

Един руски хеликоптер Ми-17 ще участва в парада на Българската армия за Гергьовден. Подготовката за честването на Деня на храбростта стартира днес. Вертолетът Ми-17 от състава на Военновъздушните сили ще изпълни тренировъчни полети на 4 и 5 май. На самия празник - 6 май, хеликоптерът ще прелети на малка височина над площад "Княз Александър I" с националния флаг по време военния парад от 10 до 11 часа. Така традицията да се участва с един вертолет се запазва. На миналогодишния парад също не участваха предварително обявените летателни машини. Тази година пък военновъздушните сили се оказа, че разполагат и с по-малко техника след излизането от строя на по-голямата част от самолетите, които се ремонтират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай