Ремонт назаем

Ремонт назаем | StandartNews.com

Намерете поръчител, за да си осигурите по-добри условия от трезорите
Банките предлагат кредит за поправка на дома с лихва до 13%

Все още не е късно за ремонт - това сочи прогнозата на синоптиците за септември. Може дори се окаже, че есенният месец е по-доброто време, отколкото цялото дъждовно лято, затова не трябва да се чака повече. Ако след летните пътувания и почивки портфейлът ви е поизтънял и доста ще се затрудните финансово с един ремонт, то банките са насреща. Наистина, повечето кредитни институции приключиха с летните промоции в края на август, но и стандартните условия по потребителските заеми няма много да затруднят тези, които твърдо са решили да обновят дома си. Още повече че банките непрекъснато улесняват достъпа до кредитирането за гражданите като предлагат най-различни продукти с куп преференции. Това, разбира се, си има цена и тя е оскъпяването на заема, но пък всеки може да си направи сметката.

Ако нямате възможност да прехвърлите заплатата си по сметка на банката, това не е проблем. Така например Райфайзенбанк България предлага стандартен потребителски заем при годишен процент на разходите (ГПР) 11,23 процента годишно. Условието е да се осигури един платежоспособен поръчител. Срокът на кредита е до 10 години, максималната сума е 40 хил. лв., а минималната - хиляда. При среден размер на заема 5 хил. лева и връщане за три години, месечната погасителна вноска е 160 лева, а сумата, която трябва да бъде върната след изтичането на срока, е 5860 лв., пресмятат от финансовия сайт "Моите пари". При същите условия разликите, при които някои от големите ни банки дават потребителски, не са много големи. "Алианц банк" например определя 12,5% ГПР, което прави месечната вноска 163,46 лева. Изискването за един поръчител също важи. Без поръчители е потребителският кредит на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ). ГПР е в размер на 12,11%, а месечната вноска 164 лв. В края на периода върната на банката сума е 5930 лв.

Ако тези условия ви изглеждат приемливи, няма какво да чакате. Но все пак не е хубаво да се бърза - осведомете се подробно за всички условия по потребителските кредити. Обадете се на кол-центровете на съответните банки или влезте в интернет страниците, където информацията е доста подробна. Или просто посетете най-близкия банков офис.

400 лв. за освежаване на дома до 20 минути

До 400 лв. за 20-тина минути могат да вземат хората, които се нуждаят от наистина бърз ремонт. Цената на "спешните" пари обаче е доста висока, ако ги нямате на ръка. Вариантът е да изтеглите бърз кредит, който получавате буквално до минути. Официално лихвите по този вид заеми вече са ниски, но ще ви поискат сериозна сума "маскирана" като такси за бързото отпускане на средствата. Ако ви трябват 400 лв. например и смятате да ги върнете за срок от две седмици, оскъпяването от лихва ще е около 5-6 лв. Ще ви поискат обаче такса от около 50 лв. заради бързото отпускане на кредита. Ако не искате да плащате "таксата", парите ще ви бъдат отпуснати след около две седмици. Въпреки че не са най-изгодният вариант, бързите кредити се оказват доста често използвани от хората, които имат нужда от ремонт. Предимството на този вид заеми е, че макар да са по-скъпи се отпускат сравнително лесно и наистина по-бързо, отколкото банковите. Основният недостатък са солените такси, които наистина са твърде неизгодни. Има обаче и компании, които предлагат безлихвено връщане на отпуснатите пари. Условието обаче е да възстановите сумата до пет дни след отпускането й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай