Рекорден тв рейтинг за Чудесата на България

Рекорден тв рейтинг за Чудесата на България | StandartNews.com

Хиляди пред малкия екран за големите награди

Рекорден рейтинг постигна Големият финал на "Чудесата на България" в понеделник вечер. Шоуто церемония, излъчвано на живо от Студио 1 на БНТ, прикова пред малкия екран 11 от всеки 100 зрители. Хората са изгледали 90-минутното предаване с дебатите между кметове и археолози, с показаните от тях артефакти, с обявяването на победителите и с изпълненията на децата от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня. Именно малките таланти дадоха старта на шоуто "Чудесата на България" в 18,30 часа в понеделник вечер. Половин час по-късно в двете големи частни телевизии по традиция пуснаха вечерната си новинарска емисия, но зрителите на Чудесата останаха на БНТ1.

"Чудесата на България" на "Стандарт" събраха на едно място осем кметове, четирима професори, министър, шефа на парламента и вицепрезидента. На част от тях се падна нелеката задача да бъдат застъпници на артефактите, борещи се за призовото място в трите категории "Открития", "Съкровища" и "Атракции". Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров, който трябваше да защитава остров Св. Анастасия, обаче взе присърце и каузите на някои от колегите си и скочи да брани и тях.
В конкуренция с храма гробница на тракийския цар Севт III в категорията "Открития" влязоха гробът на деспот Слав и спа столицата на древността Аквe Калиде. Доц. Людмил Вагалински, който бе застъпник на древния цар с хипнотичен поглед, разказа как френският посланик директно отсякъл, че ако главата на Севт не дойде в Париж, няма да има изложба в Лувъра. "В момента портретът на Севт е най-търсен от всички световни музеи", заяви той. Проф. Вили Нешева защитаваше от ефира на БНТ откритието си - гроба на Деспот Слав. Тя разказа как преди години предсказа, макар и иносказателно, че край Мелник седи един фараон и чака да го открият. "Заради всички спекулации покрай името на пророчицата досега не съм давала гласност на този факт", призна проф. Нешева. Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева показа древен печат и дървен гребен от уникалните минерални извори Акве Калиде. В тяхна защита се намеси и радетелят за всичко бургаско и родно проф. Божидар Димитров, който заяви, че само благодарение на харема на аварския хаган древният спа център е бил пощаден от разрушаване. Жените на хагана се примолили да запази изворите, които ги излекували от всички болести. В крайна сметка с вота си на www.bgchudesa.com и с sms за победител бе избран Севт III.

В битката за "Съкровище" първото място спечели най-известното у нас древно злато - Панагюрското, следвано от най-голямото съкровище по земите ни - Рогозенското, и от най-старото в света - Варненското. Кметът на Панагюрище Никола Белишки каза, че не знае дали Панагюрското съкровище струва колкото един или два АЕЦ, но емоционалната му стойност е изключително висока. По деветте златни съда има мерки за единица злато, типични за Мала Азия, но използвани и от траките, разказа Белишки. Проф. Валентин Плетньов, който защитаваше най-старото обработено злато в света, открито във Варна, пък разказа анекдот, свързан с неговото датиране. Славата на Рогозенското съкровище пък брани кметът на Враца Калин Каменов. Той разказа, че то е събирано 2 века от различни владетели на тракийското племе трибали и в момента може да бъде видяно във Врачанския музей.

Много оспорвана бе и битката в категория "Атракции", където спечели колоритно защитаваният от проф. Божидар Димитров остров Св. Анастасия. Той разказа легенди, свързани с древната лечителска слава на острова, където и днес растат десет билки, които церят от различни болести. "Нямаме сведение за собствениците на "Вила Армира", но се предполага, че това е богат римски цар. Цветовете на мозайките, които са общо 3600 кв. метра, са запазени и до днес", обясни кметът на Ивайловград Диана Овчарова. "Замъкът "Баба Вида" е построен от цар Иван Срацимир, който отделя Бдинското царство от Търновското. В Двореца има и жилищна част, там са сечени монети, писани са и са преписвани книги", заяви Огнян Ценков.
Предаването бе изгледано на живо в Студио 1 от парламентарната шефка Цецка Цачева, от вицепрезидента Маргарита Попова, от кметовете на София, Пловдив, Варна, Казанлък и Сандански - Йорданка Фандъкова, Иван Тотев, Иван Портних, Галина Стоянова и Кирил Котев. Шефът на НДК Мирослав Боршош обяви класирането в категория "Съкровища" и връчи плакети на тримата застъпници. Цачева обяви кой е първи, втори и трети в "Атракции4, а зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова и председателят на комисията по култура в парламента Поли Карастоянова - в "Открития". Вицепрезидентът Маргарита Попова и образователният министър Тодор Танев връчиха плакети на две от специалните награди - на Йорданка Фандъкова за базиликата "Св. София" и на Иван Портних за Аладжа манастир. Двама зам.-министри пък дадоха последния приз "Чудесата на България" - на Стефан Шарлопов за СПА дестинация.

Призовете

Категория - Място - Награден

Атракция - Първо - Остров Св. Анастасия
- Второ - Вила Армира
- Трето - крепост "Баба Вида"
Съкровища - Първо - Панагюрско съкровище
- Второ - Рогозенско съкровище
- Трето - Варненското злато
Открития - Първо - Гробницата на Севт III
- Второ - Аква Калиде
- Трето - Гроба на деспот Слав

Специална награда за атракция - базилика "Света София", София

Специална награда за атракция - Аладжа манастир, Варна

Специална награда за спа дестинация - парк хотел "Пирин", Сандански

Златна огърлица от Видин и Севт III направиха фурор

Талантите от Националния учебен комплекс по култура впечатлиха публиката с изпълненията си

"Око да види, ръка да пипне", е казал народът. Верни на този принцип, кметовете и археолозите бяха донесли различни артефакти, представящи обектите на Големия финал на Чудесата на България. Безспорно точките обра градоначалникът на Видин Огнян Ценков. Първо, защото показа оригинална вещ, второ, защото тя за пръв път стана достояние на обществото и, трето - все пак става дума за злато, от което е изработено дамското колие от ХIV век, украсено допълнително с речни бисери. На кого е принадлежало, е въпрос на догадки - дали на съпругата на цар Иван Срацимир, царица Ана или на самата легендарна Вида, дала името на града. Според видинския археолог Оля Миланова, малкият размер на накита подсказва, че може би е принадлежал на дъщеря от царското семейство.

Не по-малко интересен бе и сребърният потир от мелнишката църква "Рождество Богородично", открит от проф Виолета Нешева. Храмът е бил построена специално, за да се черкува в него католическата свита на Маргарита - дъщеря на латинския император Анри, която е омъжена за деспота. Кметицата на Ивайловград Диана Овчарова бе донесла оригинален къс от мозайката на "Вила Арамира" с изображение на сатир.

Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров, защитаващ остров Света Анастасия, се представи скромно, но оригинално - с антична амфора и пакетче с 10 вида билки, които растат само на острова. С което се обяснява защо той и манастирът са кръстени на светицата, смятана за покровител на фармацевтите. Е, и на отровителите, добави той в неговия си стил.
По понятни причини трите съкровища - Панагюрското, Рогозенското и Варненското, бяха представени с отделни реплики. Проф. Валентин Плетньов развесели зрителите с разказа си за това как арменски златар, на когато навремето дали за оценка златна гривна от Варненския некропол, авторитетно заявил, че във всеки случай е стара - "от преди Девети септември, защото сега младите ги мързи да леят злато и предпочитат да коват подобни бижута". Кметът на Панагюрище Никола Белешки донесе реплики на Панагюрското злато, а колегата му от Враца Калин Каменов - оригинални инструменти, с които се е изработвало Рогозенското съкровище.

Шефът на Националния археологически институт с музей доцент Людмил Вагалински бе донесъл копие на бюст на Севт III. Той разказа за емоциите, които изображението на тракийския цар е предизвикало по време на изложението му в САЩ. "Американците бяха наистина хипнотизирани от очите на Севт. И един вестник коментира, че само човек с характер, какъвто очевидно е притежавал тракийският владетел, може да спре Доналд Тръмп по пътя към Белия дом", обясни доц. Вагалински. Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева изненада зрителите с печат и дървен женски гребен от прочутите в античността минерални бани Аква Калиде.

Студиото с уникален декор

Специален декор бе създаден за Големия финал на "Чудесата на България" в Студио 1 на БНТ. Сценографът Ели Пешева направи проекта, с който пренесе елементи от Плиска в тв студио. Единият от лидерите в дигиталния печат J-Point пък изработи част от елементите за предаването.

Повече млади да ги знаят

Цецка Цачева, председател на НС

По Коледа се случват чудеса. Чудесата на България са толкова близо до нас. Нужно е да ги знаем, да ги популяризираме сред младите хора и извън пределите на България. Както и в. "Стандарт" прави.

Да сме по-добри и
да живеем по-спокойно

Маргарита Попова, вицепрезидент

Радвам се, че връчвам специалната награда за столичната базилика "Света София" на кмета Йорданка Фандъкова. Призът е в надеждни ръце. Надявам се през следващата година да сме по-добри и да живеем по-спокойно.

Да продължаваме да
откриваме България

Поли Карастоянова, председател на парламентарната комисия по култура

Най-ценният подарък за Коледа, който получихме всички ние, е тази церемония, която ни даде парченце гордост и национално достойнство преди един от най-светлите християнски празници. Нека продължаваме да откриваме България заедно с "Чудесата на България".

Базиликата "Св. София"
е сърцето на града

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Гордея се, че печелим тази награда именно с базиликата "Света София", която е духовното сърце на столицата. Председателят на Световната организация на реставрьорите заяви, че това е най-добре изпълненият обект в България. Благодарение и на усилията на покойния вече архитект Васил Китов. Вече 10 000 души са го посетили.

Правим още 6 хита
след Аладжа манастир

Иван Портних, кмет на Варна

Благодаря на в. "Стандарт" за прекрасната инициатива. И че оценихте усилията, които положихме за Аладжа манастир и социализиране на туристическата инфраструктура във Варна. През предходния месец правителството отпусна средства за още 6 знакови обекта от историческото ни наследство. Така че се надявам Варна да участва активно и в следващото издание на "Чудесата на България".

Минералните извори може
да ни изстрелят в Космоса

Стефан Шарлопов, хотелиер, призьор на наградата за спа дестинация с парк-хотел "Пирин", Сандански

Благодаря за наградата. Тя освен за мен е за семейството ми, Сандански и България. Ние разполагаме с огромно богатство на минерални извори и сме втори в Европа след Исландия. И това имане може да ни изстреля в Космоса, когато се научим да го ползваме правилно. Надявам се парк-хотел "Пирин" да е крачка в правилната посока и добър пример.

Успешният бизнес
пази природата

Атанаска Николова, зам.-министър на екологията

Радвам се, че имам честта да връча специалната награда за спа дестинация, която е за друг тип чудеса - природни. И че я давам на Стефан Шарлопов, който знае как да развива бизнес и едновременно с това да опазва природата.

Култура и СПА да
вървят ръка за ръка

Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма

Спа туризмът и културно-историческият трябва да вървят заедно, ръка за ръка. И тази специална награда за спа дестинация, прекрасно допълва усилията ни за промотирането на този общ продукт, които Министерство на туризма направи през последната една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай