Реформаторският блок иска отстраняване на Цацаров от казуса КТБ

Реформаторският блок иска отстраняване на Цацаров от казуса КТБ | StandartNews.com

Варна. Българската прокуратура в лицето на главния прокурор, се е компрометирала като защитник на обществения интерес в процеса на разследването на казуса с КТБ. От Блока искат още действията на Сотир Цацаров да бъдат разследвани, а гарантираните депозити до 196 000 лв. да бъдат незабавно възстановени, гласи позиция на Реформаторския блок.

За да може да стане възможно незабавното събиране на кредитите, раздадени от банката е необходима много активна роля на прокуратурата, заяви Радан Кънев. Но в лицето на главния прокурор тази институция напълно се компрометира като защитник на обществения интерес в процеса на разследване на КТБ".

Според разследване на реформаторите от 150 юридически лица, получили кредити от КТБ, 59 нямат нито един назначен служител. "Това би трябвало ясно да говори, какво се е случвало в банката", каза Юли Москов. От политическото обединение обещаха специална пресконференция, на която следващата седмица да разкажат "Истинската история за КТБ".

Реформаторите заявиха също, че веднага след формирането на бъдещото ново правителство трябва да бъде избран и нов гуверньор на БНБ.

"Престоящият конкурс за избор на нов управител на БНБ трябва да стане с гражданско участие и това ще бъде нашето настояване, каза Йордан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Българския мит, идеологемата, че се намираме в абсолютно стабилна ситуация, че бордът не може да бъде разклатен или, че не могат да се извият опашки пред банките беше разрушен", каза още той.

Караджов заяви, че реформаторите намират все повече поддръжници за идеята си конкурсът за нов управител на БНБ да бъде отворен и за чужденци. "За мен един дисциплиниран немец или някакъв друг чуждестранен гуверньор на банката би въвел дисциплина и ред. Във Великобритания е канадец от дълги години насам и там цари дисциплина и ред, няма шуробаджанашки връзки", обясни той.

Според реформаторите възстановяване на гарантираните по силата на европейското законодателство депозити до 196 хил. лв. трябва незабавно да бъдат върнати. Освен това в процесът на евентуално оздравяване на банката не трябва да бъдат влагани никакви пари на данъкоплатците.

Реформаторите твърдят, че ако след съставянето на ново правителство вложенията на малките и средни клиенти на КТБ не бъдат върнати срещу България ще завалят искове, а обезщетенията по тях ще трябва да бъдат платени от бюджета.

"Недопустимо е държавата да плаща с пари от бюджета, от нашите данъци, за да покрие кражбите и измамите на група самозабравили се политически ренегати, които не са слизали от власт най-много, каза Караджов. Ще ги назова поименно - става дума за ДПС, става дума персонално за Ахмед Доган. Те са част от задкулисието и олигархията".

Според Юли Москов поредното удължаване на срока за вземане на решение за бъдещето на КТБ с два месеца означава само, че се прави опит за прикриване на информация. "Чака се да изтече достатъчно дълго време, за да може казусът да отшуми и по възможност основните играчи да разпределят баница и да се споразумеят помежду си за което имаме ясни сигнали и това са действията на главния прокурор, каза Москов. Ние от Реформаторския блок още преди три седмици заявихме, че Пеевски и Цветан Василев са се разбрали, че има сделка. Това, което става днес – три седмици по-късно потвърждава думите ни".

Според Москов ако има задкулисие, ако има бъдещи парламентарни договорки за евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС то тази коалиция може спокойно да бъде наречена "коалиция КТБ"

"Тази коалиция ще има за цел да прикрие всичко, което се е случвало в тази банка - поддържана под похлупак, имунизирана срещу проверки и пазарни механизми, за да може да обслужва властта", каза още Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай