Редки лешояди се излюпиха в Кресненския пролом

Редки лешояди се излюпиха в Кресненския пролом | StandartNews.com

Две малки пиленца на белоглав лешояд се излюпиха в скалите на Кресненския пролом в Пирин планина. Това става 60 години след изчезването им от региона. Новината съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна в България. Малките са от две двойки лешояди, те вече се опитват да излетят от гнездата си.

Източна Стара планина и Кресненски пролом увеличават националната популация на вида с 25%, а заеманата площ - с 200%. През 2016 г. вече има 5 успешно отгледани малки в Източна Стара планина (Сливен/Котел), 4 във Врачански Балкан и 2 в Кресненския пролом/Пирин. Успехът е плод на дългогодишни усилия на екипите на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ), Зелени Балкани, и Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП). Те работят вече над 15 години за възстановяването на вида в Стара планина и Пирин. Малките лешоядчета ще имат кръстници от 8 европейски страни, а посланиците на 4 държави ще получат почетни грамоти.

Около 50 птици обитават Кресненското дефиле, през летните месеци се качват високо в Пирин планина. Двете малки са още в гнездата си, а възрастните ги обгрижват. Природозащитниците считат вида за успешно възстановен в този регион.

През 2016 г. България отбелязва значителен принос за опазване на европейското природно наследство с общо 11 малки на белоглав лешояд – един от редките видове в Европа. Това е огромен природозащитен успех, който е сравним само с подобна програма във Франция, изпълнена през 80-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай