Разследват Василев в Лихтенщайн за пране на пари (ОБЗОР)

Разследват Василев в Лихтенщайн  за пране на пари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Банкерът Цветан Василев се разследва за пране на пари в Лихтенщайн. Има официално искане за информация от Сърбия за статута на Василев и за причините за започналото екстрадиционно производство срещу него. Това съобщи БНР, позовавайки се на свой източник. Подобно запитване е изпратено и до българската прокуратура, потвърдиха за "Стандарт" от държавното обвинение. В него се иска информация за разследването срещу банкера за източването на КТБ. Очаква се до дни да бъде пратен и отговор на властите в Лихтенщайн. Според "Капитал", срещу Василев има разследване и в Швейцария, водено от прокуратурата в Цюрих. От държавното обвинение в София обаче категорично отрекоха да имат данни за подобно разследване в Швейцария. У нас разследването срещу Василев е за длъжностно присвояване в особено големи размери - 206 млн. лева. Адвокатът на банкера - Константин Симионов, обаче заяви, че няма подобна информация. "На делото до миналата седмица нямаше нито ред за това. Ако прокуратурата по някакъв начин знае, това не е обективирано в материалите по делото", коментира Симеонов. "Ако има наистина някакво такова разследване в Лихтенщайн, трябва да видим документи, които са свързани с него. Засега нямам нито от сръбския колега, нито от прокуратурата каквато и да била информация за подобно нещо", посочи Симеонов.

Вложители: Адвокат прехвърля активи на банката

"Г-н Василев, известно ли Ви е, че от Ваше име и за Ваша сметка лицата адвокат Лазар Караделиев, Валери Димитров и Веселин Бушев прехвърлят активи на банката на фирми с неясен произход и собственици?". Това питат в отворено писмо от Комитета на вложителите в Корпоративна търговска банка, разпратено до медиите във вторник.

В него те отправят и критики към гуверньора на БНБ Иван Искров и го обвиняват, "че се крие от участващите в операцията по спасяването на КТБ". Те го призовават още да подаде оставка от поста си. "Парадоксалното е, че тази битка водим не срещу друг, а срещу БНБ в лицето на Искров. Не по-малко парадоксален е фактът, че уж на нашата страна са всички институции и отделни политически лидери, както и акционерите в КТБ, но до ден днешен ние не можем да разполагаме с парите си", пишат вложителите, цитирани от агенция ПИК. В отвореното писмо те молят и за среща с финансовия министър Румен Порожанов.

Цонев: Банката да се оздрави по европейски модел

Разделяне на активите на Корпоративна търговска банка на "здрави" и "болни". Това предлагат кандидат-депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски в законопроекта, който вече са подготвили. "Здравите" активи трябва да бъдат одържавени и по този начин ще се запазят средствата на всички вложители и няма да има загуби за фирми", обясни Цонев в интервю за агенция ПИК. Моделът, по който банката да бъде оздравена, е по подобие на този, с който бе вдигната на крака португалската "Банко Еспирито Санто". "Ние трябва да постъпим, както постъпват в Европа. Надявам се, че мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев ще се яви пред прокуратурата, за да докаже правотата си, а ние политиците трябва да приемем в следващия парламент европейския модел и да оздравим КТБ, но преди и след това да покажем пред обществото цялата истина за КТБ и да осигурим последващ контрол върху активите, които ще бъдат продавани", казва още той.

ВАС отхвърли жалба на клиент

Първото произнасяне на съд по казуса "КТБ" вече е факт. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалба на клиент на КТБ срещу решението на БНБ да я постави под специален надзор. Определението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав. Анелия Димитрова е клиент на КТБ, тя има сключен с банката рамков договор за платежни услуги за потребители, който е безсрочен, т.е. има разплащателна сметка. Жената се обръща към Върховния административен съд с молба да бъде отменено решението на БНБ за поставянето на КТБ под специален надзор, защото то е немотивирано, противоречи на европейски директиви и не съответства на целите на закона. Съдът, обаче, изтъква в мотивите си, че специалният надзор е оздравителна мярка, насочена към съхраняване на жизнеспособността на банката. И заради това решението на БНБ, включително и мерките, които е предприела, са благоприятни за вложителите и останалите кредитори на банката, смятат от ВАС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай