Разследват кой бутна паметник на културата

Разследват кой бутна паметник на културата | StandartNews.com

Прокуратурата подхвана случая с бутнатата къща паметник на културата на улица "Отец Паисий 13" в Пловдив. Хората на Сотир Цацаров са назначили проверка за евентуално увреждане на културна ценност. Окръжните прокурори са се самосезирали след като се разбра, че сградата е съборена.

Ще се извършва проверка относно законността на срутването. "В хода на проверката ще се снемат писмени обяснения от лицата, запознати със случая, включително и длъжностните лица, ангажирани с дейността по контрол на съответните действия. Ще се изискат и приложат относимите документи, включително тези, касаещи съгласувателната процедура по Закона за културното наследство. Определеният срок за извършването й е 7 дни", обясниха от държавното обвинение. Днес експерти от Министерството на културата и представители на Община Пловдив направиха оглед на място.

Специалистите огледаха руините и направиха снимки. Данните на този етап показват, че в през тази година е бил одобрен технически проект, който предвижда ниско застрояване и реконструкция на съществуващата триетажна сграда - паметник на културата. В строителното разрешение подробно е описано кои части на къщата могат да бъдат съборени и кои трябва да се запазят. Разрешителното за строеж е издадено от главния архитект на район "Централен" на 5 май т.г. Информационната табела на обекта показва, че строителната площадка е открита на 4 юли. Строително-ремонтните дейности трябва да завършат до 31 декември 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай