Разлог празнува 159 златни и сребърни сватби

Разлог празнува 159 златни и сребърни сватби | StandartNews.com

67 златни и 92 сребърни сватби бяха отпразнувани в съботната вечер в Разлог. Традицията датира от 1985 г. Кумове на юбилярите бяха кметът на общината Красимир Герчев и неговата съпруга Ирина. Управникът пожела здраве и дълголетие на всички двойки. „Всички вие сте достойни представители на обществото ни, а с такова общество поверената ми общинска администрация работи лесно и спокойно", каза още Герчев.

На тържеството се извърши дългогодишната традиция по предаване на семейния огън и питата хляб от златните юбиляри на сребърните. Те пък предадоха огъня и обредния хляб на най-младото семейство в община Разлог, което посрещна всички празнуващи с китка здравец. Всички празнуващи двойки се подписаха в Летописната книга, като по този начин подновиха брачните си клетви, след което получиха брачни свидетелства от кмета.

32-годишната история на този ритуал доказва, че любовта и семейното огнище дават на хората нужните заряд и стимул за съществуване. Тържеството винаги е в навечерието или в Деня на християнското семейство, който честваме на 21 ноември.

Кумовете почерпиха с кумова баница – блага с орехи, които символизират мъдростта. Юбилярите пък даруваха градоначалника с бяла кърпа, за да се забърше след месенето на баницата. Управникът получи и точилка, за да има с какво да меси и занапред. Страхотно настроение създадоха и невероятните танцьорки от Танцов клуб „Пирински наниз", с ръководител Мария Калоянова, и Зурнаджийска група, с ръководител Емил Зангов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай