Разкриват фрапиращи нарушения след ужаса в Горни Лом

Разкриват фрапиращи нарушения след ужаса в Горни Лом | StandartNews.com

Видин. Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, който е на мястото на експлозията във фабриката за взривни вещества "Миджур" в село Горни Лом, Видинско.

„Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво", посочи Бакалов.

„Снощи от наблюдението с термокамерите има засечено животно в периметъра на взрива. Това е единственото ново в резултат на наблюдението. Продължаваме да проверяваме хората къде са – човек по човек. Установихме едно лице, което мислехме, че е в завода. Продължаваме да водим проверки", добави министърът. „Няма как да обявим колко са хората, които са били вътре, без да направим вторична проверка", уточни той.

„Първото нещо, което ще се направи, е ще се вдигне безпилотният самолет над територията на взривения завод. Трябва да се съгласува, окръжният прокурор и наблюдаващият прокурор ще преценят на място", заяви Йордан Бакалов.

Той посочи, че собственикът на завода не е могъл да изрази никакви предположения защо е избухнал толкова силен взрив.

Христосков разкри тежки нарушения

Инспекцията по труда е извършила проверка на 6 август и са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация, нямало е инструкция за безопасност, обяви социалният министър Йордан Христосков.

От началото на годината са издадени 7 акта на ръководители в предприятието, обясни Христосков, за последните предписания процедурата е стигнала също до налагането на наказания.

Христосков обясни, че заводът трябва да бъде затворен.

Радев предполага за човешка грешка

Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза в пряка връзка един от най-големите експерти по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната Валентин Радев.

„По думите на собственика Валери Митков е правена утилизация, при която са взривени гръцки мини. И двата цеха ги няма. При взрива са избухнали всички налични мини, това е информацията, която има от хората, които са влезли вчера. Въпреки 24-часовата забрана, това е правилното решение. Още вчера са влезли и са видели кратерите – сградите ги няма. Досега няма потвърждение за камиони с мини, или поне не са били в близост. Тук става въпрос за мини, които са били в цеховете. Предполагаме, че взривното вещество е била смес от тротил", допълни той.

Лазаров: Цехът е изпепелен

Ние сме наясно със ситуацията колко хора са били, но като институции няма как да дадем адекватна информация, която не е установена по процесуален ред. Тепърва ще се правят огледи на място, тепърва ще се правят анализи на съответните веществени доказателства, за да бъде установено колко лица са станали жертва на този инцидент. Това каза пред бТВ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По думите му, сигналът за инцидента е получен в 17.05 часа вчера, като допълни, че най-вероятно първият взрив е станал в 17.00 часа.

„Около 18.00 часа, без да са го съгласували, наши служители са влезли на място и са се с запознали като преки очевидци на ситуацията", каза Лазаров. Той допълни, че цехът е изпепелен.

„Създадена е съответната организация за отцепване на района. Водим наблюдение със техника, термовизия и т.н. Няма никакви признаци за човешки живот. Правим всичко възможно и от всички точки водим наблюдение. На този етап нямаме постъпили данни за признаци на живот", каза главният секретар. Лазаров обясни,че техника на Министерството на отбраната ще влезе в хранилището.

Експерт: Гръцките боеприпаси трудно се обезвреждат

Гръцките боеприпаси, които се предполага че са довели до взрива в завода в Горни Лом и е трябвало да бъдат унищожени, са били предложени на страната ни още през 2007 година. Военният завод „Терем" също кандидатства за отделните боеприпаси, за които е имал технологии, но по-голямата част от тях са били много опасни и трудно се обезвреждат. Това каза Марин Иванов, бивш директор на военния завод „Терем", пред Нова ТВ

По думите му заводът в Горни Лом не би следвало да пристъпи към такава работа, без да има разрешителни, които се издават от служба КОС. „За да спечелят тази поръчка те трябва да имат тези технологии", допълни още експертът.

Енергитик: Има неопитни младежи

Енергитикът на предприятието от своя страна обяви, че между работниците има много млади и неопитни хора, които може да са причинили трагедията.

„За мен това е следствие на човешка грешка от някой работник. Има работници на 3-4 дни, до седмица опит, не се знае кой какво е работил. Работи се на струг, ръчно се отварят мините", разказа още енергетикът.

Роднини на загиналите обясниха, че единственото необходимо нещо за наемане на работа във фабриката е психотест и автобиография.

Те разкриха и че заплатите на работниците в "Миджур" са 250 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай