Разкриха схема за кражба на ток (ВИДЕО)

Разкриха схема за кражба на ток (ВИДЕО) | StandartNews.com

Незаконна схема за кражба на ток разкри разследване на Нова Тв. Срещу заплащане двама електротехници - баща и син монтират устройва, който занижават сметките за ток. Клиенти не им липсват, но рано или късно електроразпределителното дружество хваща измамниците, които са принудени да платят огромни сметки за откраднатия ток.

Мъжът върти бизнеса заедно с баща си, който преди да се пенсионира, бил техник в столичното енерго. Тарифата е 400 или 500 лв. в зависимост от начина, по който ще се манипулира електромерът. Всичко това разяснява бащата, на подставеното лице, което се среща с него и твърди, че плаща големи сметки за ток.

Техникът е спокоен - електромерът можел да се манипулира без проблем, но щял да го вземе за ремонт на следващия ден, за да мине края на отчетния период и да е сигурен, че няма да се засече с инкасаторите.

И както обеща, на следващия ден мъжът сваля електромера. Часове по-късно електромерът вече е готов и може да се пуска и спира с дистанционно. Монтира го синът. След поставянето на устройството телевизионният екип се разкрива и настоява за обяснения, но мъжът побягва, като дори зарязва личния си автомобил и се качва на такси.

Подаден е сигнал за измамата в ЧЕЗ, които от своя страна викат полиция и още същия ден е образувано дело срещу манипулаторите на електромери.

В студиото на Нова Тв гостува омбдусманът Коснтантин Пенчев, който коментира репортажа с думите: „Това, което видяхме, е престъпление. Надявам се хората да си получат заслуженото. Това са масови случаи и говори много лошо за нашето общество. Това е манталитет, това са почтени хора, които ходят на работа и имат доходи – не мога да си го обясня, но явно е масово".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай