Разкопават златния град на траките

Разкопават златния град на траките | StandartNews.com

Откриването на златния град на древните траки край Карлово може да се окаже най-голямата археологическа сензация на 2018 година. Това прогнозира директорът на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов, чийто екип проучва обекта. Работата по него започна още в края на 80-те години на миналия век и напредва бавно с дълги прекъсвания от по няколко години заради липсата на средства.
Считаният за най-стар тракийски град лежи под дебел слой земна маса на южните склонове на Стара планина над село Васил Левски.

"Градът е от VI век преди Христа. Построен е 200 години по-рано от потъналия във водите на язовир "Копринка" Севтополис", коментира пред "Марица" кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

За провеждането на археологически разкопки в цитаделата на златния град, проучването, реставрирането, консервирането и и осигуряване на надеждна охрана

първоначално ще са необходими поне 500 000 лева

Община Карлово не може сама да осигури такъв ресурс, но още тази година местната хазна ще задели според възможностите си средства, за да продължат разкопките, уверява д-р Емил Кабаиванов.

В същото време общината задейства процедура тракийският град край село Васил Левски да придобие статут на национален паметник на културата и да получи държавно финансиране.

"Ще търся всички възможности да покажем на света най-стария тракийски град и част от неговото великолепие", коментира кметът на Догодина ще бъде организирана международна научна конференция, на която ще се представят тракийската царска резиденция, храма и древния град край село Васил Левски.

Златни керемиди покривали двореца на тракийския владетел, построил и живял в този град. Със същия покрив сияел храмът в цитаделата му. Солидно изградени домове, облицовани с камъни улици и съдове от луксозна керамика, разказват за богатия и приказен град в полите на Стара планина.

Според доц. Костадин Кисьов това е един от най-интересните и впечатляващи тракийски обекти и е най-ранният град, откриван у нас.

Истинските разкопки започват едва през 2005 година

Те показват, че тракийският град обхваща площ от около 38 декара. В неговата североизточна периферия се намират останките от най-ранния откриван досега в България царски дворец с прилежащите към него храмове и стопански постройки. Археологическият обект датира от VІ-V в.пр.Хр. и е единственият открит досега тракийски град от този период по нашите земи, разказва доц. Кисьов.

Дворецът на тракийския владетел е бил построен от големи каменни блокове. Керемидите, с които е бил покрит, са били изрисувани. Цялата царска резиденция с прилежащите постройки е била укрепена с масивна крепостна стена, достигаща на места до 2 метра. В проучената досега площ от около 4 декара са открити луксозни предмети внос от Древна Гърция и Египет.

Зидовете на селището са запазени на височина до 1,50-2 м, което позволява извършването на пълна реставрация и реконструкция. Открити са части от канализация, но все още не е добре проучена. Все още не са локализирали некропола на тракийския град.

Тук доц. Кисьов

открива и най-ранния храм по нашите земи

Керемидите му са били със златно покритие, негово сияние се е виждало от цялата долина.

Селищният тракийски център край с. Васил Левски най-вероятно е бил административно и политическо средище на някой от най-ранните владетели на одриското царство в край на VІ - началото на V в.пр.Хр., в който са живели и пътуващи гръцки майстори, често наемани от тракийските царе за строителство на гробници или укрепителни съоръжения.

Находките, открити в проучените сектори на селищния център, се състоят от местна тракийска керамика, вносни гръцки чернофигурни съдове и амфори за внос на вино от о-в Тасос и о-в Самос, различни по форма глинени тежести за вретено и вертикален стан, накити, стъклени мъниста и други.

Все още не може да се посочи името на този градски център и името на неговия основател, но при бъдещите проучвания има голяма вероятност да се да открие писмен декрет или посветителен надпис. Тракийският град край село Васил Левски може да се счита за първата столица на Одриската държава, споделят археолозите.
Доц. Кисьов е направил план за предстоящите нови разкопки на тракийската резиденция, който първо ще включва разкопки на цитаделата, а след това и на външната част на двореца.

Той се надява да открие надпис и да разбере името на града, както е със Севтополис и Кабиле, а може и да се открие и надпис с името на владетеля. Засега са проучени едва 3 декара от цялата територия на града, очакванията са за големи находки.

"Проучването на златния град на древните траки е от огромна полза както за науката, така и за развитието на целия регион", коментира кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Неговото подходящо експониране след археологическите проучвания и реставрацията ще го превърне в един от най-посещаваните археологически обекти, категоричен е той.

Най-старият тракийски град в света се намира на осем километра от Карлово, до него води черен път с дължина един километър, който се отклонява от Подбалканския път.

"Край него ще бъде изграден посетителски център, който ще представя проучванията и тезите на археолозите и ще разказва за живота на древните траки, коментира кметът на Карлово. А изграждането на удобен път, който не е задължително да бъде асфалтов, а само добре поддържано трасе или евентуално с покритие от макадам, ще осигурява удобен достъп на туристите до там", смята Кабаиванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай