Разкопават древен град до храма на Ванга

Разкопават древен град до храма на Ванга | StandartNews.com

София. Международен екип от археолози ще изследва тази година античния град Хераклея Синтика. Древното селище се намира само на 1 километър от храма на пророчицата, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Директорът на петричкия музей Сотир Иванов се надява, че с колегите му от чужбина ще успеят да открият останки от театър, от форум, от обществени сгради.

Все повече са гостите на манастирския комплекс "Ванга", които проявяват интерес към античното селище Хераклея Синтика, в което някога са живеели траките от племето синти, твърдят служители в манастирски комплекс "Ванга". Целта на община Петрич е двата обекта заедно със Самуиловата крепост да станат притегателен център за гости от страната и чужбина.

От 15 септември до 15 октомври миналата година се проведе поредният етап на разкопките в Хераклея Синтика. Открити бяха стотици ценни експонати, които ще бъдат изложени в Градския исторически музей в Петрич. Намерени са останки от градска инфраструктура - улица, улици на стъпала. Археолозите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Очаква се скоро местната власт в Петрич да реши да се монтират табели, които да ориентират туристите към античния град.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай