Раздават сладко кафе и локум за Рамазана

Раздават сладко кафе и локум за Рамазана | StandartNews.com

Кърджали. Стотици родопчани препълниха храмовете в Кърджалийско по случай Рамазан Байрам. Заедно със сладкото празнично кафе, хората се черпеха с бонбони и локум. Джамията в Кърджали се оказа тясна да събере вярващите, затова част от тях бяха изпълнили двора.

Над 500 поклонници присъстваха на празничен намаз и в храма в Ардино. Бяха дошли много изселници от Турция, Холандия, Белгия, Англия и Кипър. По повод празника Рамазан Байрам в събота вечерта в Кърджали се организира масов ифтар. Благотворителна вечеря събра над 2000 души. Преди дни въпреки дъждовното време стотици мюсюлмани и християни се събраха на празнична вечеря-ифтар на открито и на централния площад в Момчилград. Рамазан Байрам, наречен още и Шекер Байрам, се празнува три дни.

Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните, като дават "зекят" и "фитре" (дарения) на сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече с баклава. Байрамът за мюсюлманите е и ден за прошка, на зачитане и уважение. След 70 дни, в началото на октомври, предстои другият голям празник на мюсюлманите - Курбан Байрам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай